Про це свідчать розрахунки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Як зазначив директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко, просо і 2018 року відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7%), однак поступалося хмелю (60,9%).
«У 2019 році хмелярство дещо здало свої позиції щодо ефективності виробництва (42,7%), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2%)», — додав науковець.
Загалом рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємствах у 2019 р. зменшився до 9,6% проти 25,5% у 2018 р., зазначив він.
«Крім вже згаданого хмелю, менший, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3% проти 24,9% у 2018 р.), соняшнику (22,2% проти 32,5%), сої (2,6% проти 21%), ріпаку (9,6% проти 31,1%), овочів закритого ґрунту (4,2% проти 8,5%) та винограду (6,5% проти 22,6%)», — додали в інституті.
При цьому серед зернових рівень рентабельності зменшився лише за основними культурами: пшениці (з 24,6% у 2018 р. до 16% торік), кукурудзі на зерно (з 27,2% до 0,6%) та ячменю (з 25,6% до 11,0%).
Збитковим, як і у 2018 році, залишилось виробництво цукрових буряків (-16,3%), тоді як збиткові жито, гречка та горох за підсумками 2019 року стануть прибутковими, уточнили науковці.
«Торік саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх на цьому напрямі на користь найбільш рентабельних культур», — підсумував Юрій Лупенко.