На півдні України загрозливо зросла популяція цикадових

02 січня 2018, 15:00 8103

В ампелоценозах півдня України зросла присутність та щільність популяцій аборигенних видів цикадки – зафіксовано присутність 11 видів із п’яти сімейств цикадових.

Про це свідчать спостереження науковців протягом останніх 10 років, пишет AgroTimes.

Спостережено й адаптацію деяких інвазійних видів цикадки.

На промислових виноградних насадженнях переважає зелена виноградна цикадка, проти якої в європейських країнах застосовують спеціалізовані хімічні обробітки.

У другій половині літа вона скупчується на загущеній кроні кущів або густозабур’янених місцях у винограднику.

На думку науковців, є ймовірність, що аборигенний вид – в'юнкова цикадка – здатна поширювати фітоплазменну хворобу почорніння деревини винограду, яку в Україну завезено зі Східної Європи з імпортним садивним матеріалом.

Уже спостережено, що цей вид фітоплазми прогресує у насадженнях і має високу шкідливість. Після інфікування він поступово охоплює все більшу й більшу кількість рослин на винограднику й пагонів на кущі. Внаслідок почорніння деревини на винограднику різко знижується обсяг і якість врожаю, зокрема, кількість цукру й кислоти в ягодах.

Окрім аборигенних видів цикадки, на виноградниках України спостережено ріст популяції й розширення ареалів інвазійних видів, таких, як цикадка-буйвол (горбатка), японська виноградна цикадка, біла цикадка (цитрусова). Сьогодні на півдні України ці інвазійні види можуть прямо чи опосередковано знижувати врожаї винограду.