На Волині додасться ягідних плантацій

19 вересня 2020, 08:00 3868

Інвестор створить ягідне господарство в Прилісненській об'єднаній територіальній громаді (Волинська обл.). Уже закладається маточник під суницю та готуються гряди під плівкою та крапельним зрошенням під посадку.

Про це повідомив заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Гнатюк на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що у 2017 році в громаді взяли за мету провести інвентаризацію вільних сільськогосподарських земель спочатку в межах населених пунктів, а потім за межами, розпайованих земель та тих, що не ввійшли до паювання. В результаті виявили вільні землі, з яких виставили на торги дві ділянки площами 14 та 24 га в селі Прилісне. В липні 2020 р. торги відбулись, і громада отримала по 3 тис. грн за гектар.

«Для наших земель це дуже непогана плата, коли власникам паїв дають по 1 тис. грн. Але не це основне. Домовились, що інвестор вкладає кошти в органічне землеробство, а наше комунальне підприємство допомагає у обробітку землі, за що має непогані кошти», — розповів Олексій Гнатюк.

Він підкреслив, що заробіток матимуть і працівники упродовж року.

«Заробітки обіцяють не менші, ніж у Польщі. Для прикладу, якщо збір 1 кг малини інтенсивного виробництва коштує 10 грн, врожайність 10 т/га, затрати 30 тис. грн/га і ціна на ягоду 40 грн, то при органічній продукції з тими ж затратами 30 тис. грн/га, врожайністю 5 т/га і ціною 80 грн/кг є можливість заплатити 20 грн за 1 кг збору ягід», — додав Гнатюк.