Думка: Відсутність сучасних сховищ сильно стримує розвиток овочівництва

19 лютого 2018, 12:17 3652

Втрати врожаю картоплі та овочів через відсутність умов для зберігання можуть становити 20-25%

Про це заявив генеральний директор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль, говориться у повідомленні УАК.

«Проблеми зі сховищами у нас є, і, на жаль, з усіх видів сільгосппродукції. Причому, у кожного виду культур вони мають свої особливості. Відомо, що у нас 97-98% картоплі вирощує населення. Тому люди зберігають її як можуть — переважно у  своїх льохах. Овочі борщового набору (капусту, моркву, буряк, цибулю) теж особливо зберігати ніде — у кращому випадку, використовуються якісь старі сховища», — сказав Коваль.

Він відзначив, що останнім часом з'явилася мережа цивілізованого рітейлу (роздрібної торгівлі) зі своїми логістичними центрами, на яких створено  перевалочні заготівельні овочесховища. Вони певною мірою дотримуються сучасних технологій, але це — перевалочні споруди, які розраховані на тимчасове зберігання.

«Через те, що картоплю та овочі не має де нормально зберігати, втрати врожаю можуть становити 20-25%. Багато фермерів, щоб не згноїти врожай, восени намагаються побільше продати, розуміючи, що з точки зору економіки чинять неправильно, адже ціни одразу після збору врожаю найнижчі. Але вони свідомо йдуть на це», — додав Коваль.

Він підкреслив, що бувають випадки, коли аграрії, зорієнтувавшись у  цінах на ринку в той час, коли врожай ще в полі, приймають рішення не збирати його взагалі. Адже збір і транспортування вирощеного з поля до місця зберігання — це чималі витрати, які складають  приблизно третину від усієї собівартості.

«А те, що таки вдається зібрати і зберегти, взимку фермери намагаються продати якомога дорожче. Тому логічно, що взимку у нас сільгосппродукція дорожчає. Загалом, відсутність хороших сучасних сховищ сильно стримує розвиток овочівництва», — констатував Коваль.

Він зазначив, що, натомість, виробництво ягід розвивається добре, оскільки нині  в Україні різко зростає експорт цієї продукції. Але цей факт не дуже прийнятний  для українських споживачів, адже зростають ціни на внутрішному ринку.

«Думаю, що в майбутньому у нас немає іншого варіанту, як йти тим самим шляхом, що й європейські сільгоспвиробники. Необхідно залучати інвестиції і будувати потужні сховища, треба освоювати нові технології виробництва і нові види переробки овочів і фруктів — заморожування і сушку. Заради цього основній масі невеликих фермерських господарств, напевно, доведеться кооперуватися, спільно будувати або орендувати приміщення під сучасні склади і сховища — як це роблять на Заході», — вважає Коваль.

На його думку, поодинці, без підтримки, невеликому фермерському господарству не втриматися на сучасному аграрному ринку.