Експерт: Ціни на сою залишаться стабільно високими

10 лютого 2021, 09:03 2317

Ціни на сою зросли до семирічного максимуму. Основна причина — надзвичайно повільне збирання врожаю у Бразилії через проливні дощі. Друга причина — високий попит з боку Китаю.

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook пише президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса.

За його словами, на кінець січня у Бразилії змогли зібрати лише 1,9% від запланованих площ, тоді як минулого року було зібрано 8,9%.

«Це уповільнило темпи завантаження суден, які стоять у черзі в основних портах. Подібного у Бразилії не було протягом останніх 10 років. Погода також впливає і на якість зерна, а надмірна вологість збільшує ризик виникнення захворювань», — додає президент УКАБ.

При цьому він вказує, що, за прогнозами експертів, Бразилія збере врожай сої на рівні 131,7 млн т. Проте, якщо дощі й надалі затягуватимуть збирання, це може призвести до втрати врожаю.

«Очевидно, що українським агровиробникам варто замислитися над збільшенням посівів під соєю у 2021 р. Ціни залишаться стабільно високими протягом усього року», — резюмує Алекс Ліссітса.