Експерт розповів, чим загрожує культурам засоленість ґрунтів

22 листопада 2021, 10:40 2183

Глобальні зміни клімату та збільшення частоти й інтенсивності посух є серйозною загрозою для сільського господарства. Зокрема, ці явища посилюють мобілізацію та акумуляцію солей у верхніх горизонтах ґрунту та активізують процеси його засолення.

Про це повідомляють вчені «Інституту здоров’я рослин»,

Відмічається, що, згідно з даними Держгеокадастру, засолені ґрунти в Україні займають площу понад 1,92 млн га. Із них у сільському господарстві використовують 1,71 млн га. Більш сумну статистику наводить FAO: відповідно до цих даних, в Україні 6,6 млн га засолених ґрунтів, зокрема й близько 7% земель, що обробляються в сільському господарстві.

Засоленість ґрунтів, пояснюють вчені «Інституту здоров’я рослин», — це наявність у ґрунті великої кількості водорозчинних солей, в основному Na+, K+, Cl-, SO42-. Вона впливає на зростання рослин безпосередньо через вплив на поглинання води, доступність для них поживних речовин і опосередковано — через погіршення фізичних показників ґрунту. Наявність у ґрунті водорозчинних солей збільшує осмотичний і знижує водний потенціал ґрунту, наближаючи його до водного потенціалу у кореневій системі рослин. Таким чином, поглинання води корінням уповільнюється, що спричиняє стрес для рослини через посуху.

«Проводячи регулярні дослідження, ми спостерігаємо, що з кожним роком кількість зразків ґрунту, які мають підвищені показники вмісту солей (Na+, K+, Cl-, SO42- та ін.), збільшується. В основному це стосується ґрунтів сходу та півдня України. Також частішають випадки вторинного засолення ґрунтів — це коли поля на зрошенні вже через 3-5 років при використанні води неналежної якості засолюються. На таких полях погано росте більшість сільгоспкультур, зокрема картопля, овочі, дині та ін.», — коментує науковий співробітник інституту Сергій Сальніков.

Він зазначає, що перші роки культура і ґрунт намагаються адаптуватися та відновитися від солей, що надійшли, тому візуально ідентифікувати наявну проблему майже неможливо. В наступні роки спостерігається пригнічення культур і зниження врожайності, а накопичення солей вже може сягати таких масштабів, що для відновлення ґрунту знадобляться спеціальні меліоративні заходи.

«Тож якщо ви маєте поливні поля, не впевнені в якості поливної води й при цьому помічаєте безпричинне пригнічення культур упродовж вегетації, рекомендую провести дослідження ґрунтів на вміст водорозчинних солей та комплекс інших показників у «Інституті здоров’я рослин». Крім того, необхідно протягом вегетації обов’язково контролювати вміст водорозчинних солей у поливній воді», — наголошує Сергій Сальніков.