Аграріям розповіли про інсектицидний захист посівів ріпаку та садів

11 травня 2021, 10:45 2595

Зниження середньодобових температур повітря та їх різкі перепади, що спостерігалися по всій території України останніми тижнями, дещо стримали розповсюдження, розмноження та живлення шкідників у посівах ріпаку озимого та в садових насадженнях. Однак із поступовим потеплінням та стабілізацією температурного режиму вони активно розселяються та інтенсивно шкодять культурам.

Фахівці компанії UKRAVIT попереджають, що відсутність відповідних заходів контролю шкідників негативно вплине на майбутній рівень урожайності.

«Як відзначають регіональні менеджери з технічної підтримки нашого агрономічного департаменту, вже сьогодні відбувається активізація шкідників як у посівах ріпаку озимого, так і в садових насадженнях, — зазначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець. — Так, наразі посіви ріпаку заселені стебловим прихованохоботником, ріпаковим квіткоїдом, хрестоцвітими блішками, оленкою волохатою та іншими видами; в садах активно шкодять бруньковий довгоносик, яблуневий квіткоїд, оленка волохата та попелиці».

Тож щоб попередити втрати врожайності, експерт радить регулярно проводити моніторинг стану посівів і насаджень і при перевищенні ЕПШ неодмінно застосовувати високоефективні інсектициди.

«Однак, зважаючи на те, що наразі і ріпак озимий, і садові насадження перебувають у фазі бутонізації-цвітіння, варто врахувати клас токсичності обраних препаратів для корисних ентомофагів та запилювачів, яких також приваблюють квітучі посіви та насадження, і віддати перевагу найменш токсичним інсектицидам. Вони одночасно ефективно захистять культурні рослини й при цьому не нашкодять корисним видам за умов дотримання регламентів застосування», - попереджає Олександр Мигловець.

Для захисту посівів ріпаку озимого та садів від комплексу шкідників у період цвітіння Олександр Мигловець рекомендує обирати «м’які» інсектициди АЦ Люкс (ацетаміприд, 200 г/кг) або Лювітор (тіаклоприд, 240 г/л). Діючі речовини цих препаратів відносяться до групи неонікотиноїдів і характеризуються низькою токсичністю щодо корисних ентомофагів.  

АЦ Люкс — це системний інсектицид, який володіє контактною та кишковою дією. Його діюча речовина блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідник гине від сильного нервового перезбудження. Препарат надійно захищає навіть необроблені частини рослин від комплексу шкідників і забезпечує пролонгований захисний ефект. Ацетаміприд малотоксичний для бджіл, джмелів та інших корисних видів комах, що дозволяє застосовувати його у період цвітіння.

Лювітор впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори, порушуючи передачу нервових імпульсів у шкідників, що призводить до конвульсій та паралічу, внаслідок чого вони гинуть. Інсектицид контролює широкий спектр шкідників із рядів Hоmоptera (Рівнокрилі), Lepidoptera (Лускокрилі), Coleoptera (Твердокрилі). Він забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалу захисну дію від найнебезпечніших видів шкідників (в тому числі тих, які є стійкими до піретроїдів і фосфорорганіки). При цьому препарат малотоксичний для корисних ентомофагів, що дозволяє застосовувати його також у період цвітіння.

Важливим моментом, наголошує Олександр Мигловець, є вибір часу проведення інсектицидних обробок ріпаку озимого та садів у період цвітіння: для цього найкраще обирати вечірні та нічні години, коли відсутній масовий літ корисних ентомофагів і запилювачів.