Жива Нива виділить під органічний no-till 300 га

12 січня 2022, 08:00 638

Господарство на Житомирщині отримує близько 2 т/га органічної сої завдяки технології no-till. Питання живлення вирішують за допомогою сівозміни.

Про це розповів директор ТОВ «Жива Нива» Олексій Язиков під час конференції «Кардинальні зміни у живленні, що зроблять агробізнес сталим економічно та екологічно вже сьогодні».

Глибина обробітку ґрунту в господарстві становить до 7 см, в деяких місцях — 4 см. Вже шість років експериментують із органічним no-till. 

«У природі все росте за no-till, і в різноманітті, і без хімії. Так, це складно, тому потрібно думати над простою та прибутковою технологією, це і є органічний no-till, за яким вже вирощують сою та кукурудзу», — вважає Олексій Язиков. 

За його словами, минулого року врожай органічної сої, вирощеної за технологією no-till, був вищим (близько 2 т/га), ніж у цілому по господарству: «Це хороший результат, адже в нашій зоні в середньому вирощують 2,5 т/га звичайної, не ГМО, «раундапної» сої».

Врожайність органічної кукурудзи — 8 т/га, сусідні господарства збирають по 13-14 т/га. 

У 2022 р. в «Живій Ниві» виділять 300 га під технологію органічного no-till. 

Для забезпечення необхідного живлення сою чергують із житом, до якого можна підмішувати вику озиму.  

«Замислююсь над вирощуванням гречки з просом або взагалі трьох культур — кукурудзи, гарбуза та квасолі. Потрібно урізноманітнити перелік культур, експериментувати», — додає Олексій Язиков. 

Також у господарстві практикують кулісний посів: коли поруч висіваються різновисотні рослини з невеликими проміжками. Одна рослина захищає іншу. Це дало прибавку до врожаю сої на 35%, соняшнику — 50%.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua