Західний Буг втратив частину посівів цукрових буряків через погоду

03 червня 2019, 10:57 2418

Посіви ПП «Західний Буг» постраждали цієї весни від погодних умов.

Найбільше від природніх катаклізмів постраждали посіви цукрових буряків, йдеться у повідомленні компанії на сторінці у Facebook.

«Вперше, за останні чотири роки, близько 300 га буряків (підрозділи Миколаїв, Розворяни та Суходоли) загинули через пилові бурі у квітні. Через бурі відбулось перетирання основи стебла. Тепер же посіви страждають уже від безперервних дощів, тому очікується вибракування ще частини посівів в результаті затоплення та замулення — точну площу зараз встановити неможливо», — йдеться у повідомленні.

В разі стабілізації погоди очікувана врожайність мала б бути на рівні минулого року, хоча знову ж таки, поки що прогноз дуже приблизний. Загальна площа посіву цукрових буряків ПП «Західний Буг» — 8220 га.

«Постраждала від дощів і соя. На цей момент посіяно 7800 га, що становить 96% від плану. Через екстремальну кількість опадів у квітні-травні (близько 270 мм) посів розтягнувся і до тепер ще не закінчений. Через такі терміни посіву потенціал врожайності значно впав, крім того на певній частині площ не вдалось спрацювати гербіцидно-ґрунтовою схемою, тому очікується значний тиск бур«янів. Потенціал площ, посіяних в оптимальні терміни, становить 3,5-3,8 т/га, хоча прогнозувати наразі зарано. В цілому середня продуктивність буде на рівні минулого року або дещо нижча», — додали в компанії.

Незважаючи на складні погодні умови, посів кукурудзи вдалось провести практично в оптимальні терміни — 80% було посіяно до 27квітня, ще 20% — до 5 травня.

«Частина площ підтоплена (сумарно близько 30 га), розвиток проходить повільно, оскільки бракує тепла і занадто висока вологість ґрунту. Прогнозувати врожайність зараз важко, але попередньо можна очікувати від 9 до 11 тон/га», — уточнюють в компанії «Західний Буг».

В цілому, ситуація з пізніми ярими складна, рік не дуже сприятливий, проте при покращенні погодних умов, їхній стан ще може суттєво покращитися. Стан ярої пшениці та гороху добрий, розвиток йде за календарними термінами.

«Значно краще себе почувають озимі. Загалом ставка на озимі в цьому році спрацювала. Вони показують хороші результати і підтверджують правило, що ризики на озимих в нашій зоні суттєво менші, ніж по ранніх ярих культурах», — додали в компанії.

Озима пшениця, ячмінь і ріпак демонструють хороший розвиток.


Для довідки: ПП «Західний Буг» засноване у 2003 році. Компанія займається вирощуванням сількогосподарських культур, а також виробництвом та реалізацією насіння, надає послуги елеваторів та послуги агрохімічної лабораторії. На сьогодні «Західний Буг» обробляє близько 50 тис. га земель у Львівській, Волинській, Чернівецькій та Тернопільській областях. До структури компанії входять 10 рільничих підрозділів, три елеватори потужністю одночасного зберігання 88 тис. т, насіннєвий завод потужністю 200 т/доба, агрохімічна лабораторія, яка надає послуги аналізів ґрунту та води тощо.