В МХП назвали головні критерії вирощування птиці без антибіотиків

28 вересня 2020, 19:00 2397

Підприємства «Миронівська птахофабрика», «Вінницька птахофабрика» та «Оріль-Лідер» Групи МХП пройшли незалежний аудит СПУ та отримали право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію, що означає, що антимікробні засоби не застосовувалися на жодному з етапів вирощування. Перехід на нову концепцію «Без антибіотиків» викликаний прагненням компанії до цілей сталого розвитку здоров'я людини й тварин та підтримкою ініціативи «Єдине здоров'я для всіх».

Про це повідомив головний ветеринарний лікар МХП Євген Бойко під час прес-конференції щодо безпечності продукції та відмови від використання антибіотиків у птахівництві.

«Як відповідальний бізнес, що впроваджує кращі європейські практики у своїй діяльності й є лідером галузі в Україні, ще в 2019 році МХП почав процес переходу на антибіотик-free, чітко прийнявши для себе стратегію — повна відмова від використання антибіотиків. Три підприємства компанії пройшли незалежний аудит за розробленими стандартами ФАО при підтримці Союзу птахівників України та отримали право використовувати маркування класу «А» — антимікробні засоби не використовуються на жодному із виробничих процесів, тобто продукція вільна від антибіотиків», — розповідає Євген Бойко.

За його словами, першим критерієм, відповідно до напрацьованої стратегії, було отримання повноцінного якісного молодняка від прабатьків. На птахофабриці добових курчат відразу перевіряють на бактеріальні та вірусні хвороби.

 

«Ми почали отримувати більш повноцінний добовий молодняк бройлерів. Якщо ми маємо якісний молодняк і якісно продезінфіковані пташники, то антибіотики не потрібні. Тим більше, на ринку Україні з«явилося багато препаратів — підкислювачі, пробіотики, які здатні замінити антибіотики. Звісно, щоб дійти до цього рівня, необхідно вкласти багато коштів: птицю потрібно було промоніторити на всі вірусні та бактеріальні захворювання, зробити безліч аналізів та досліджень із різними препаратами та підібрати найбільш ефективні», — зазначає Євген Бойко.

Він також розповів, що при вирощуванні птиці без антибіотиків велике значення відіграє якість питної води. Перед запровадженням системи антибіотик-free компанія консультувалася з багатьма світовими ветеринарними інститутами, і там порадили починати процес змін із контролю якості питної води. Зараз на виробничих майданчиках МХП стоять новітні системи хлорування води та водопідготовки, і птиця споживає воду відповідно до ГОСТ 18294:2009 Вода питна.

«Інша зміна стосувалася корективів схеми вакцинації проти вірусних та бактеріальних хвороб. Ми почали використовувати живі вакцини, що дало змогу повністю відмовитися від використання антибактеріальних препаратів на батьках. Також додатково була введена бактеріальна вакцина. Такі заходи зменшили бактеріальні навантаження на птицю», — розповідає Євген Бойко.

«N. B.!» В Україні формується база антибіотикорезистентних штамів

За його словами, на виробництві були впроваджені нові підходи щодо якості біобезпеки: підібрані новітні дезінфектанти, використовуються нові методи дезінфекції та санітарної обробки, працівники птахофабрик відмовилися від утримання домашньої птиці у власних господарствах. Бойко наголосив, що в МХП ніколи не застосовували антибіотики для профілактики, а новий підхід дозволив компанії відмовитись від їх використання навіть для лікування хворої птиці.

Також Євген Бойко відмітив, що великою перевагою є той фактор, що МХП використовує корми власного виробництва, вирощуючи сировину на своїх полях: «Це дозволяє давати збалансований, чистий, якісний корм, який допомагає виростити екологічно чистий продукт».


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua