Українські аграрії приєднались до програми Байєр з декарбонізації сільського господарства в Європі

10 вересня 2021, 08:00 4016

Компанія «Байєр» оголосила про запуск в Україні своєї глобальної Вуглецевої ініціативи, головною метою якої є декарбонізація ключових елементів продовольчої системи з акцентом на діяльність сільськогосподарських виробників.

Про це повідомили представники компанії «Байєр» під час Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM).

«Ініціатива об'єднує агровиробників та інших учасників ланцюга продовольчої системи задля зменшення викидів вуглецю, таким чином сприяючи досягненню цілей Європейського зеленого курсу. Нова європейська Вуглецева ініціатива визнає ключову роль агровиробників та їхніх земель для створення стійкого позитивного впливу на навколишнє середовище, а також створення міцної та стійкої продовольчої системи. Програма є невід»ємною частиною зобов«язань «Байєр» щодо сталого розвитку, спеціально спрямованих на зменшення викидів парникових газів на 30% до 2030 року», — повідомили в компанії.

Відзначається, що пілотний проєкт програми передбачає кілька етапів. На першому етапі визначається поточний вміст вуглецю в ґрунті на полях господарств-учасників як точка відліку. Наступний етап передбачає імплементацію сільськогосподарських кліматично розумних практик з постійним їх вдосконаленням та доповненням. На останньому етапі основне завдання полягає у розробці та налаштуванні точного та надійного цифрового інструменту моніторингу, звітності та перевірки. Очікується, що це нове цифрове рішення розроблять протягом найближчих трьох років, а його впровадження відбудеться в межах провідної платформи для точного землеробства Climate FieldViewTM.

«Наша Вуглецева ініціатива активно сприяє розвитку вуглецевого землеробства в Європі шляхом співпраці з аграріями в ролі первинних виробників та залучення партнерів з ланцюга продовольчої системи. Ця співпраця допоможе декарбонізувати європейську продовольчу систему таким чином, щоб це було вигідно фермерам, навколишньому середовищу та споживачам», — зазначив керівник з розвитку вуглецевого напрямку в регіоні Європа, Близький Схід та Африка Аграрного підрозділу «Байєр» Ліонель Александр.

Пілотний проєкт європейської Вуглецевої ініціативи «Байєр» розпочався за участі 27 сільськогосподарських підприємств на площі близько 500 гектарів, що знаходяться у Франції, Іспанії, Бельгії, Данії, Німеччині, а також в Україні та Великобританії. В Україні учасниками проєкту стали три інноваційні господарства. Важливим елементом європейської Вуглецевої ініціативи «Байєр» є практика взаємодії: аграрії, спеціалісти «Байєр» та учасники ланцюга продовольчої системи працюватимуть разом у віртуальній лабораторії вуглецевого землеробства, де вони можуть спільно проводити досліди та отримувати нові знання. Наразі тривають обговорення щодо участі в проєкті ключових переробних підприємств та компаній з роздрібної торгівлі, і до кінця року, як очікується, вони приєднаються до Вуглецевої ініціативи.

«Основна ідея Вуглецевої ініціативи — створити додаткову цінність для агровиробників, які застосовують кліматично розумні практики ведення сільського господарства, такі як використання покривних культур, зменшення обробітку ґрунту, сівозміни та точне внесення азотних добрив. Ця діяльність допомагає утримувати вуглець у ґрунті, водночас покращуючи його стан, стійкість та продуктивність, а також обмежує викиди в атмосферу», — коментує керівник департаменту агрономічних рішень Аграрного підрозділу «Байєр» в Україні Юрій Романько. — Також впровадження кліматично розумних практик допоможе українським агровиробникам завчасно підготуватись до вимог Європейського зеленого курсу та покращити доступ до європейських ринків».

N.B. Як виглядає ферма з нульовим рівнем викидів вуглецю

«Наше господарство долучилося до Вуглецевої ініціативи «Байєр», тому що ми хочемо навчитися обробляти землю більш сталим та екологічно чистим способом. Ми сподіваємось здобути знання, які допоможуть нам бути більш конкурентоспроможними та мати більшу прибутковість, одночасно застосовуючи більш сталі методи», — зазначив начальник відділу досліджень і розвитку ТОВ «Сервісагротех» Вольдемар Мостовенко.

Запуск програми в Європі та Україні є частиною глобальної Вуглецевої ініціативи компанії, яка стартувала в США та Бразилії в липні 2020 року.


Для довідки: «Байєр» — це міжнародна компанія, що працює в сферах охорони здоров'я та сільського господарства. Продукти й послуги компанії спрямовані на благо людей і покращення якості їхнього життя. «Байєр» дотримується принципів сталого розвитку та є соціально та етично відповідальною компанією.

У 2020 фінансовому році група компаній «Байєр» налічувала близько 100 тис. працівників, а обсяг продажів становив 41,4 млрд євро. Витрати на дослідження та розробки — 4,9 млрд євро. Детальніше: www.bayer.com.

«Байєр» в Україні є частиною глобального концерну «Байєр АГ» (Bayer AG) зі штаб-квартирою в Леверкузені (Німеччина).

В Україні компанія «Байєр» розпочала роботу з 1992 року. Близько 750 професійних співробітників працюють для того, щоб представити інноваційні продукти та знання про них для українських споживачів. «Байєр» в Україні представлений на сьогодні такими напрямами: фармацевтичний підрозділ, підрозділ безрецептурних препаратів, аграрний підрозділ.