Як виглядає ферма з нульовим рівнем викидів вуглецю

27 серпня 2021, 06:23 6304
Юрій Романько

Глобальне потепління змінило наше ставлення до вуглецю. І у вирішенні цього питання саме фермери можуть мати найбільший вплив. Давайте розглянемо, як ферма майбутнього допоможе компанії «Байєр» виконати зобов’язання зі сталого розвитку та досягти вуглецевої нейтральності.

«Вуглецева нейтральність»

Ця популярна фраза відображає зростаюче прагнення світової спільноти скоротити викиди, зупинити зміну клімату та інвестувати в майбутнє землі. Фермери, як представники демографічної групи, яким небайдужий взаємозв'язок між населенням і планетою, посідають особливе місце у досягненні вуглецевої нейтральності. Навіть найменша зміна циклу року і погодних умов може мати наслідки для ефективності сільгоспвиробництва та рівня життя фермерів. Тому не дивно, що коли йдеться про скорочення викидів вуглецю, що сприяє зміні клімату, вся увага прикута до сільськогосподарської галузі.

Компанія «Байєр» бере на себе зобов'язання до 2030 року скоротити викиди вуглецю наших партнерів у сільському господарстві з найбільшим рівнем викидів на 30%. Але навіть найбільш переконливі кроки в нашому прагненні до вуглецево-нейтрального сільського господарства можуть здатися абстрактними і складними для розуміння. Замість того, щоб уявляти собі, що означає «скоротити обсяги чогось», для розуміння, яку роль може відігравати сільське господарство в просуванні до вуглецевої нейтральності, ми можемо представити ферму майбутнього: ферму з нульовим рівнем викидів вуглецю.

Невеликі за розміром

Великі зміни починаються з ферм, які менші за площею, але не за амбіціями. За останні 80 років інновації в сільському господарстві дозволили виробляти таку ж кількість продовольства на невеликих площах. Для сучасних фермерів, які вирощують просапні культури, це означає отримання більш ніж у шість разів більшої кількості кукурудзи на гектар у порівнянні з 1940 роком.

Експерти називають це «сталою інтенсифікацією», ключем до того, щоб прогодувати зростаюче населення планети, не виснажуючи ресурси Землі. Адже коли на меншій площі можна виростити більше, це означає зменшення тиску на інші території — ліси та зелені масиви, які виступають в якості природних «поглиначів вуглецю». 

Надзвичайна ефективність

Звісно, сільськогосподарські інновації, що дозволили фермерам виробляти більше продукції на аналогічних за розміром площах, не були випадковістю. Люди завжди прагнули вирощувати культури, які дають більший урожай при менших витратах. Сьогодні ми продовжуємо знижувати вуглецевий слід сільгоспкультур, виводячи на ринок нові, більш продуктивні сорти, які можуть рости на меншій площі, цвісти в умовах мінливого клімату і потребують меншої кількості природних ресурсів для виживання. Одним із ключових прикладів є гібридний рис.

Якщо висаджувати рис безпосередньо на сухих полях, а не пересаджувати з неефективних затоплених рисових полів, економія води (і скорочення кількості вуглецю) значно збільшується

Цей тип гібриду має істотно менший вуглецевий слід, ніж інші традиційні сорти. Для сортів культур, які вже є ресурсозберігаючими, ще є можливості для поліпшення. Насіння, що надходить на ферму, попередньо інокульоване проти деяких з основних загроз здоров'ю рослин, може також знизити необхідність застосування ЗЗР протягом усього вегетаційного періоду. А це, в свою чергу, призведе до скорочення викидів на фермі — ще один важливий крок до вуглецево-нейтрального сільського господарства.

Тісний зв'язок із технологіями

Застосування меншої кількості ЗЗР — це одне, але як бути в тих випадках, коли фермерам взагалі не потрібно використовувати жодні засоби? Коли конкретні потреби рослини необхідно вгадати, надмірне застосування засобів захисту рослин неминуче. Але для того, щоб скоротити викиди вуглецю в сільському господарстві, ми повинні точно знати, що і коли потрібно кожній культурі.

Технології, подібні до Climate FieldView™, дають фермерам чітке уявлення про те, чого не вистачає їхнім полям, з рівнем точності, що дозволяє легко застосовувати потрібні продукти в необхідних місцях. А при інтеграції з іншими підключеними технологіями, наприклад, технологією для крапельного зрошення, ці продукти стає дуже легко застосовувати, забезпечуючи їх точне розповсюдження. 

І деякий... безлад

Незважаючи на всю свою ефективність і зв'язок з технологіями, ферма майбутнього може бути не такою охайною, як ви собі уявляєте. На перший погляд, вона виглядає трохи безладною. Все пояснюється тим, що деякі з найбільш ефективних методів скорочення використання вуглецю в арсеналі фермера засновані на переосмисленні повсякденної діяльності. Такі методи, як нульова обробка ґрунту і смугова оранка (ґрунтозахисна обробка), вимагають від фермерів утриматися від частих проходів трактора, які були характерні для догляду за полем у минулому. Ґрунтозахисна обробка не тільки знижує залежність фермера від пального, але і допомагає зміцнити здоров'я підземного біому ґрунту, знижуючи потребу в засобах захисту і добривах для товарних культур. Тому, ідеально оброблені, акуратні та охайні ряди можуть уже залишатися в минулому, а ці «природні», більш біорізноманітні поля насправді є інвестиціями в майбутнє.

Посадка покривних культур — ще одна кліматично ефективна практика з багатьма перевагами. Ці культури використовують для того, щоб не залишати поля голими в міжсезоння. Вони фактично витягують вуглець із атмосфери і накопичують його під землею, допомагаючи зменшувати викиди вуглецю і забезпечуючи ґрунт поживними речовинами, корисними мікробами і здоровими кореневими системами, що в подальшому сприятиме більш здоровим урожаям. Для сільського господарства, що прагне до вуглецево-нейтральної діяльності, це одночасно вирішує відразу дві проблеми: скорочення існуючих викидів вуглецю і забезпечення відсутності цих викидів у майбутньому.

Покривні культури, наприклад ячмінь, навіть у міжсезоння допомагають накопичувати вуглець під землею, підтримуючи там більш різноманітне життя

Ці кліматично ефективні методи мають величезне значення для планети і все частіше цікавлять фермерів. Одним із прикладів діяльності компанії «Байєр» зі скорочення викидів вуглецю в сільському господарстві є Вуглецева програма «Байєр», яка була оголошена раніше в США, Бразилії, Аргентині та ЄС. В рамках програми фермери, які використовуватимуть кліматично ефективні практики, зможуть отримати винагороду для заохочення. Ми віримо, що такі ініціативи наблизять нас до вуглецево-нейтрального майбутнього. 

Адже коли інновації на фермі дозволяють фермерам досягти своїх цілей і сприяти зниженню рівня вуглецю в атмосфері, ідея вуглецевої нейтральності стає не просто модною темою, а реальною метою, в досягнення якої ми всі можемо вірити.


9 вересня на базі Terminal Z відбудеться Міжнародна конференція «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM). Юрій Романько — один зі спікерів заходу. Не пропустіть можливість особисто поспілкуватися з ним.

В рамках конференції будуть обговорюватися наступні питання: carbon farming в Європі та Україні; ТОП-тренди споживання; батл інновацій; 70 днів діючому ринку землі в Україні. Зареєструватися


Керівник департаменту агрономічних рішень Bayer Юрій Романько

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.