Виробник: Польові станції для зберігання зерна вигідніші елеваторів

14 травня 2019, 12:29 2350

Агрохолдинг МХП практикує зберігання зерна в спеціальних польових станціях. Сьогодні вже 11 таких станцій розташовані на території рослинницьких господарств компанії у різних областях.

Про це розповів журналу The Ukrainian Farmer керівник комбікормового і елеваторного напрямів МХП Олександр Жукотанський, передає AgroTimes.

За його словами, таке рішення дозволяє зменшити витрати на зберігання зерна. У середньому одна така станція може прийняти й доробити за добу близько 1 тис. тонн, за сезон — 60-80 тис. тонн зерна.

«Фактично це міні-елеватори, які мають обладнання для приймання зерна з авто, чищення, сушіння, а також кілька оперативних місткостей, у яких зерно накопичується і звідки вантажиться для пакування в рукави», — зауважив Олександр Жукотанський.

Він підкреслив, що сьогодні собівартість одного металевого силосу зі спорудженням фундаменту, всіма металоконструкціями, необхідним транспортним обладнанням для завантаження й розвантаження становить близько $60 в розрахунку на кубометр зберігання.

«Таким чином, силосне сховище на 100 тис. кубометрів обійдеться у $6 млн. Інвестиції ж в організацію зберігання в полімерних рукавах набагато менші: операційні витрати становлять близько 150 грн за тонну зберігання зерна», — зазначив керівник комбікормового і елеваторного напрямів МХП.


Для довідки: МХП – провідний виробник курятини в Україні з найбільшою долею на ринку і високою впізнаваністю бренду своїх продуктів. МХП володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових і олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів’я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м’яса птиці (зокрема через партнерські брендовані точки).

МХП також займає провідну позицію в рослинництві: кукурудзу МХП вирощує для виробництва комбікормів, а інші культури – пшеницю, ріпак тощо – продає третім особам. МХП орендує сільськогосподарські угіддя, які розташовані здебільшого в родючих чорноземних регіонах України.

З 15 травня 2008 року акції МХП котируються на Лондонській фондовій біржі під тікером MHPC.