Компанії, дотичні до агро, стали переможцями премій Zakupki.Кращі

21 червня 2019, 16:00 2054

У Києві нагородили переможців премій Zakupki.Кращі та Digital.Кращі. Відзнаки отримали 25 представників ринку електронних закупівель та 6 драйверів діджиталізації – ті, на кого слід рівнятися у впровадженні цифрових рішень. З поміж нагороджених – 2 компаній пов’язані з діяльністю в аграрній сфері.

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

Зокрема в категорії «Найкращі результати» найрезультативнішим учасником ProZorro став Маріупольський молокозавод ТОВ «Екоіллічпродукт», де з  21 серпня 2015 року використовується системи закупівлі Prozorro.

З 2015 р по 2016 р участь в електронних торгах приймали менеджери відділу збуту компанії, а вже у 2017 році було створено окремий підрозділ — тендерний відділ. Це принесло свої результати і в порівнянні з 2016 роком збільшилась кількість виграних тендерів на 9%. У 2017 році ТОВ «Екоіллічпродукт» увійшло у ТОП-10 постачальників м. Маріуполя.

З серпня 2016 р по вересень 2018 ТОВ «Екоіллічпродукт» прийняло участь більш ніж у 2400 закупівлях та перемогло у 76% з них. В компанії відмічають, що завдяки системі електронних закупівель Prozorro розширюється ринок збуту та збільшується товарообіг підприємства.

В номінації «Учасник, який робить найбільший внесок у розвиток системи» відзнаку отримав Валерій Яковенко, співвласник компанії Drone.UA.

«Ми дуже щільно працюємо з системою державних закупівель Prozorro, практично з моменту її запуску. Нашими клієнтами стали силові структури, підприємства наукової сфери, різні підрозділи МНС і т.д. Отримана нагорода, з одного боку несподіванка, адже ми стали одними з небагатьох, хто був удостоєний відзнаки, але, з іншого боку, — це результат наполегливої ??праці протягом декількох років. Ми отримали нагороду як учасник, який вносить найбільший вклад в розвиток системи. Ця номінація не робить нашу роботу простіше, навпаки, ми розуміємо що для багатьох стали прикладом, і наша тендерна документація, наші підходи до роботи будуть вивчаться нашими колегами і найбільш успішний досвід буде наслідуватися. У нас з'являється велика відповідальність і ми ще уважніше відноситимемось до якості нашої роботи», — зазначає Валерій Яковенко.

За його словами, компанія Drone.UA дуже активна в системі Prozorro, кожен день приймаючи участь в закупівлях. Drone.UA стали одними з перших, хто вивів роботу з системою державних закупівель в окрему професію, адже у компанії є персонал, який концентрується тільки на цих закупівлях, що дозволяє компанії з максимальною якістю підходити до процесу.

Вручення премії Zakupki.Кращі цього року проходило вже втретє. Кращих визначали серед державних та комерційних компаній, які є взірцем в електронних закупівлях та аукціонах.

У категорії «Громадський вибір» до вибору переможців могли долучилися всі охочі. Спочатку компанії номінували себе і своїх колег, а потім обирали лідерів на відкритому голосуванні. Переможців у категоріях «Експертний вибір» та «Найкращі результати» обирали спеціальні комісії, до яких увійшли фахівці моніторингового порталу DOZORRO та представники торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua. Експерти оцінювали номінантів за багатьма критеріями та використовували дані публічного модулю аналітики BI.ProZorro.

«Ми обирали переможців за допомогою складних розрахунків — над цим працювала команда наших аналітиків. Серед критеріїв були і кількість закупівель та учасників, конкуренція в торгах, відсоток скарг тощо. Звісно, не обійшлося без запитань від тих, хто не потрапив у номінацію. Тому відповім: ще на першому етапі ми закрили назви компаній і обирали тільки за кодом ЄДРПОУ. Цифри самі за себе все скажуть. На другому етапі ми аналізували компанії через Youcontrol, згадки про них в ЗМІ. І звісно, ми аналізували відгуки про компанії на DOZORRO тощо. Усі переможці — приклад не тільки для ринку, а й для всієї країни. Їхній досвід має стати мотивацією для інших учасників», — розповів координатор DOZORRO, керівник програми інноваційних проектів Transparency International Ukraine Іван Лахтіонов,

Нововведенням цього року стала премія Digital.Кращі. Відзнаки отримали українські компанії, які активно впроваджують цифрові-сервіси та автоматизують свої бізнес-процеси. Тому що не зважаючи на всю складність переходу від старих та звичних інструментів до інновативних, вони — не зупиняються та продовжують розвиватися. 

«Сучасний світ змінюється з шаленою швидкістю. Люди і компанії тут схожі — одні чекають до останнього і гальмують розвиток. Інші — готові експериментувати, помилятись, намагатися знову і так змінювати світ довкола нас. Це стосується як електронних закупівель і аукціонів, так і впровадження цифрових технологій у свої бізнес-процеси. Ми відзначали сами такі компанії, бо впевнені, що їх приклад спонукатиме до розвитку інших», — наголосила керівник бізнес-напряму компанії EVO (майданчики Zakupki.Prom.ua, Аукціони.Prom.ua та онлайн-сервісу «Вчасно») Оксана Ферчук. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua