Озвучені дані щодо дефіциту елементів живлення в ґрунті

21 вересня 2020, 10:20 1911

Відомо, що вдала перезимівля зернових озимих культур та їхня висока продуктивність у цілому тісно пов’язана зі збалансованим мінеральним живленням. За даними «Інституту здоров’я рослин», у понад 60% ґрунтів України не вистачає міді та молібдену, в понад 40% — цинку, в понад 10% — марганцю, в понад 80% — сірки. І цей перелік дефіциту елементів живлення можна було би продовжити.

Для забезпечення зернових озимих культур збалансованим мінеральним живленням та покращення їх перезимівлі спеціалісти компанії UKRAVIT рекомендують в осінній період застосовувати позакореневі підживлення збалансованим мікродобривом Авангард Зернові. Склад добрива повністю відповідає особливостям фізіології мінерального живлення зернових озимих культур.

Добриво має підвищений вміст легкодоступних мікроелементів марганцю, міді, цинку та сірки. Марганець у його складі буде сприяти накопиченню цукрів, тим самим підвищувати морозо- та зимостійкість культур. Водночас марганець бере участь у процесах фотосинтезу, дихання, білкового обміну, біосинтезі ДНК, РНК та у синтезі гетероауксину. Утворення аскорбінової кислоти та хлорофілу неможливе без участі марганцю. Цинк впливатиме на процеси дихання, засвоєння елементів мінерального живлення, а саме — на поглинання кореневою системою і транспорт у надземні органи зернових озимих культур бору, міді. Цинк визначає синтез амінокислоти триптофану (попередника ауксину) та підвищує посухо- і жаростійкість та морозостійкість зернових озимих культур, визначає їхню стійкість до збудників грибкових і бактеріальних хвороб. При нестачі цинку порушується проникність мембран, рослини хворіють, погано ростуть і формують низький урожай, а за гострої його нестачі — гинуть. Мідь сприятиме збільшенню вмісту білків, крохмалю, жирів. Вона позитивно впливає на морозо- та посухостійкість зернових озимих культур, на їхню стійкість до ураження грибковими та бактеріальними хворобами.

«При вирощуванні озимих зернових культур восени можна виділити критичну фенофазу, під час якої у них спостерігається найбільша потреба в елементах мінерального живлення, особливо в мікроелементах, — зазначає керівник відділу продуктів та сервісів мікродобрив компанії Сергій Адаменко. — Так, восени це фаза 3-4 листки: позакореневе підживлення комплексом мікроелементів у цій фазі активує морфофізіологічні процеси, сприяє накопиченню цукрів до понад 40% у вузлі кущіння, дозволяє підготувати культури до мінусових температур та покращує перезимівлю в цілому. Тому восени необхідно застосувати легкозасвоюване мікродобриво Авангард Зернові. Також позакореневе підживлення зернових озимих культур восени буде покращувати процеси фотосинтезу, сприятиме кращому росту і розвитку кореневої системи, особливо бічних кореневих волосків, які поглинають елементи живлення та вологу. За його застосування підвищиться стійкість зернових озимих культур до хвороб, що позитивно відіб’ється на їхньому ранньому весняному відростанні та на підвищенні врожайності».