Fitch знизив рейтинг Кернела: ймовірний дефолт

21 червня 2022, 13:41 1831

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) української агропромислової групи «Кернел» у національній та іноземній валюті до рівня СС із ССС.

Про це йдеться в повідомленні агентства. 

Також Fitch знизило з CСС до С рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій «Кернел» на суму $300 млн із погашенням у 2024 р. та на $300 млн із погашенням у 2027 р.

«Зниження рейтингів відображає складні операційні умови, з якими «Кернел» зіткнувся з початку російського вторгнення, серйозні перебої в експортній діяльності, потенційне послаблення профілю ліквідності та, наскільки ми розуміємо, компанія подавала запити на відмову від прав, пов'язані із затримкою погашення своїх банківських кредитів», — сказано в повідомленні.

Зазначається, що рейтинг CC вказує на ймовірність дефолту в тій чи іншій формі, незважаючи на зусилля керівництва щодо вливання ліквідності шляхом продажу певних активів основному акціонеру. Нездатність отримати згоду кредиторів на затримку платежів, ймовірно, призведе до зниження рейтингу, вважають в агентстві.

У Fitch зауважили, що для зниження операційних ризиків та підвищення ліквідності «Кернел» 26 квітня 2022 р. продав своєму мажоритарному акціонеру Андрію Веревському 134 тис. га свого земельного банку та пов'язаної з ним інфраструктури та обладнання на $210 млн. Агрохолдинг уже отримав $20 млн, а сума, що залишилася, надійде на його рахунки через 90 днів після укладання відповідної угоди.

«Ми вважаємо, що продаж займе час і пов'язаний з певним ризиком виконання, оскільки завершення угоди також залежить від подання документів до реєстраційного офісу, який поступово відновлює роботу після тимчасового закриття через воєнний стан. Ми очікуємо, що виручка буде використана для погашення непогашеної заборгованості чи інвестицій», — уточнило рейтингове агентство.

За даними Fitch, у березні 2022 р. на балансі компанії знаходилося $372 млн грошових коштів, які компанія мала намір використовувати для ведення сільськогосподарських операцій. З урахуванням надходжень $210 млн від продажу активів цих коштів достатньо для покриття купонної виплати за пріоритетними незабезпеченими облігаціями на суму $40 млн з терміном погашення у жовтні 2022 р. та продовженням господарської діяльності цього року. 


Для довідки: «Кернел» — найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах. На частку «Кернел» припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії.