Епіцентр Агро перегляне підходи у гібридній політиці кукурудзи

23 жовтня 2020, 14:20 2877

У жовтні «Епіцентр Агро» приступив до збору зернової кукурудзи. За результатами моніторингу та попереднього аналізу, на площі понад 70,5 тис. га в цілому по холдингу середня урожайність цієї сільгоспкультури становитиме 7-8 т/га.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

У південно-східній частині Вінницької, а також у Київській та Черкаській областях з низьким та критичним рівнем вологозабезпеченості ґрунту планується отримати продуктивність качанистої на рівні 5,0-6,5 т/га.

«У трьох кластерах Хмельницькій області (Західний, Північний та Антоніни) агрономи агрохолдингу розраховують отримати врожайність кукурудзи в межах 9-10 т/га. Проте цей показник є меншим, ніж раніше, оскільки протягом трьох останніх років кукурудза в заліку була 11 т/га», — зазначає заступник керівника департаменту з аграрних питань, директор з виробництва холдингу «Епіцентр Агро» Богдан Черемха.

За його словами, отримані результати, безумовно, дають підставу осмислити та переглянути підходи у гібридній політиці щодо цієї культури.

«Йдеться про зміни у підборі групи стиглості гібридів кукурудзи, їхньої реакції на зміну температурного та водного режимів, генетично закріпленої посухостійкості, а також системи живлення і обробітку ґрунту в залежності від мікрозонального розташування кластерів», — зазначає Богдан Черемха.

N.B. Епіцентр Агро шукає нішу в переробці

Він підкреслює, що погодні умови у 2019/2020 МР для українських агровиробників були вкрай несприятливими. Станом на 1 квітня запаси продуктивної вологи в ґрунті складали лише 130-160 мм. Тому від нестачі вологи найбільше постраждали озимі культури.

«Це негативно позначилося на показниках продуктивності полів. Ми не досягнули запланованих показників. На площі більше 22 тис. га зібрали зерна озимої пшениці з урожайністю 5,4 т/га. Дещо краща ситуація у Західному кластері на Хмельниччині, де на площі 6,4 тис. га маємо майже 6 т/га пшениці», — додає Богдан Черемха.

N.B. Епіцентр Агро зосередиться на оптимізації витратної частини виробництва


Для довідки: «Епіцентр Агро» входить до топ-7 найбільших агрохолдингів України та обробляє 160 тис. га на Хмельниччині, Вінниччині, Тернопільщині, Житомирщині, Черкащині та Київщині. В структурі «Епіцентр Агро» 20 тваринницьких ферм та 14 елеваторних комплексів загальною потужністю зберігання понад 1,5 млн тонн.