ДПЗКУ заплатить 4 млн грн за забруднення повітря

05 січня 2022, 09:15 533

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора у Верховному Суді домоглися стягнення з ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) майже 4 млн грн збитків.

Як говориться у повідомленні Офісу Генпрокурора, шкода була завдана державі внаслідок викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря із 69 стаціонарних джерел.

«Прокурори довели, що товариство протягом 9 місяців без спеціального дозволу здійснювало експлуатацію стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Натомість, відповідно до вимог законодавства викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання», — говориться у повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зауважили, що товариство оскаржило рішення про задоволення позову прокурора до суду касаційної інстанції.

«Верховний Суд погодився з доводами  прокурора та залишив касаційну скаргу відповідача без задоволення», — підсумували у відомстві. 


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп'яної заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має в своєму складі два власних річкові термінали (Голопристанський і Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження зерна на водний транспорт. На всіх переробних підприємства ДПКЗКУ впроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000: 2005 НАССР.