Білгород-Дністровський порт досі не цікавить покупців

16 вересня 2024, 18:00 631

Фонд державного майна України (ФДМУ) продовжив до 24 вересня прийом заявок на участь у конкурсі з приватизації «Білгород-Дністровського морського порту» через відсутність заявок на аукціон, який мав відбутись 16 вересня.

Про це виданню Delo.ua повідомили в ФДМУ.

Якщо після 24 вересня не надійдуть заявки від учасників, фонд перегляне умови продажу активу, знизить його стартову ціну та оголосить повторний приватизаційний аукціон. 

Раніше у ЗМІ з'явилась інформація, що приватизацією порту зацікавилась низка компаній, серед яких ТОВ «МСП Ніка-Тера» (входить у холдинг Group DF Дмитра Фірташа).

Як розповів виданню керівник з корпоративних з комунікацій Group DF Олег Арестархов, строк окупності цього порту надто великий, щоб інвестувати в нього в теперішніх реаліях.

«Щоб вивести актив на прибуткову роботу, потрібно зробити колосальні інвестиції. Йдеться, перш за все,  про днопоглиблювальні роботи. Це — мільйони доларів. По-друге, на балансі порту до останнього навіть не було причалів. Це принципово для будь-якого портового бізнесу — мати свій вихід на море, а не платити концесію державі», — пояснив він. 

Через недостатню глибоководність порту до нього не можуть заходити судна типу Panamax місткістю до 60 тис. т, на яких найчастіше перевозить вантажі великий бізнес. Через це активу складно конкурувати з портами Великої Одеси.

Також порт має суттєве логістичне обмеження: розвідний міст до Білгород-Дністровського порту знищений окупантами. Без його відновлення повноцінна робота об'єкта неможлива, додає Олег Арестархов.

Він також відмічає наявність у держпідприємства боргів за зарплатою, які буде зобов'язаний оплатити покупець активу. Також перезавантаження роботи порту упиратиметься  в кадрову проблему, оскільки висококласних фахівців зараз просто немає на ринку.

Білгород-Дністровський морський торговельний порт — міжнародний універсальний транспортний вузол, що спеціалізується на перевантаженні лісових, сипучих, будівельних та зернових вантажів, а також залізорудних окатків та металопродукції. Перевалка здійснюється як із сухопутних видів транспорту на морські судна, так і у зворотному напрямку. Порт розташований на території 64,4 га.  Захід суден здійснюється підхідним каналом морської частини Дністровсько-Царгородського гирла довжиною 1,5 км і Дністровсько-Лиманської частини — 14,5 км. Глибина підхідного каналу становить 3,0 м (паспортна — 3,5-4,5 м).

Порт має розвинену інфраструктуру, власні залізничні колії, а також інженерні мережі: водопровід, теплотрасу, кабельні лінії 0,4 кВт та високовольтні лінії потужністю 10 кВт.