Бахматюка звинувачують в несплаті €2,5 млн за насіння (оновлено)

05 лютого 2019, 15:26 3429

Компанія «Райз» Олега Бахматюка не оплачує майже €2,5 млн за постачання насіння міжнародному виробнику насіння компанії Nuseed.

Про це повідомив керуючий партнер юридичної фірми Cai & Lenard Антон Луковкін, що представляє компанію Nuseed в ході судових розглядів.

«За рішенням арбітражного суду в 2015 році українська аграрна компанія «Райз» повинна виплатити міжнародному виробнику насіння компанії Nuseed майже €2,5 млн. Через три роки непояснених затримок у судовому процесі Nuseed очікує визнання рішення арбітражного суду. Черговий розгляд справи заплановано у Верховному Суді на 6 лютого 2019 року», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, історія розгляду справи компанії Nuseed з компанією «Райз», що належить Олегу Бахматюку, почалася в січні 2013 року. Компанії підписали угоду про постачання 237 тонн насіння. Згідно з домовленостями в лютому 2013 року Nuseed виконала умови договору і поставила насіння в повному обсязі компанії «Райз» на суму € 2,413 млн. У липні 2014 р. «Райз» оплатила лише €208 тис., що становить близько 10% від загальної суми. Компанія послалася на економічну кризу і форс-мажор в Україні, що не є обґрунтуванням невиконання умов угоди.

«З 2015 року по даній справі почалися судові розгляди. Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України 11 грудня 2015 року виніс рішення задовольнити вимогу компанії Nuseed про виплату € 2,38 млн, включаючи штрафні санкції.

28 грудня 2015 року компанія Nuseed звернулася до українського суду з метою виконання рішення арбітражного суду. Однак, справа так і не отримала остаточного рішення. Зараз вона знаходиться на другому колі розгляду, у Верховному Суді», — додав юрист.

Як заявив виконавчий директор Nuseed Брент Захаріа, в компанії не розуміють законність підстав, за якими рішення арбітражного суду до сих пір не було визнано і виконано.

«Крім передбачених угодами судових розглядів з даного питання ми співпрацюємо з Американською комерційною службою при посольстві США, де до нашої справи проявили інтерес… Для нас важливо бути впевненими, що контракти будуть виконуватися і підтримуватися Верховним судом», — додав він.

На думку Антона Луковкіна, даний випадок може негативно відбитися на інвестиційній привабливості країни, в цілому.

«Ситуації, що відображають системну проблему з невиконанням рішень міжнародних арбітражів можуть підірвати довіру міжнародних компаній, їх готовність вести бізнес в Україні, а також ускладнити більшості українських підприємців вихід на нові ринки і ведення бізнесу з іноземними партнерами», — підкреслив він.

6 лютого. Заступник генерального директора Групи компаній «Укрлендфармінг» Ігор Петрашко спростовує інформацію заявивши на 24 Каналі: «Компанія «Райз» працює на ринку вже більше 20-ти років і є одним з флагманів індустрії. Прикро, що виникають конфліктні ситуації, — в той же час, ми вирішуємо їх шляхом переговорів і в правовому полі, з урахуванням інтересів наших партнерів і кредиторів.

Діяльність компанії «Райз» вже кілька років активно блокується компанією «Нібулон», яка для цього використовує різноманітні і часто, необ'єктивні аргументи. Такі дії, зрозуміло, призводять до проблем з розрахунками «Райз» з контрагентами. Наші партнери і контрагенти в більшості з розумінням ставляться до ситуації, в якій опинилася компанія «Райз», і підтримують нас. Ми завжди відкриті до рівноправного діалогу і сповідуємо принцип прозорості в пошуку і прийнятті взаємовигідних рішень».