АМКУ застеріг МХП від створення дефіциту на ринку курятини України

10 квітня 2020, 13:46 2151

Антимонопольний комітет України надав Агрохолдингу МХП обов«язкові для розгляду рекомендації.

Як говориться у повідомленні АМКУ, Групі МХП рекомендовано не вчиняти дій, які можуть призвести до обмеження обсягів виробництва та (або) реалізації м'яса курячого на внутрішньому ринку України, за відсутності альтернативних джерел реалізації чи придбання товарів.

«У нинішній ситуації карантину більшість громадян України вимушені залишатися в ізоляції чи працювати дистанційно. Такі умови усувають можливості харчування в закладах громадського харчування, що призводить перерозподілу каналів збуту харчових продуктів.

Зміна звичного способу життя призводить до зміни раціону харчування та, як наслідок, збільшення попиту на окремі види товарів у точках роздрібного продажу», — пояснюють у відомстві.

В АМКУ підкреслили, що здатність держави організувати забезпечення населення продуктами харчування є головним елементом її продовольчої безпеки. Водночас в умовах пандемії коронавірусу COVID-19 можуть виникати проблеми постачання харчових продуктів, що особливо стосується країн, які залежні від імпорту.

«Такі обставини можуть стимулювати національних виробників, експорто-орієнтованих галузей, збільшити обсяги реалізації товару на зовнішні ринки задля отримання додаткових прибутків.  Наслідками таких дій може стати дефіцит окремих товарів на внутрішньому ринку України, підвищення цін для кінцевих споживачів та ризик забезпечення продовольчої безпеки держави.

Враховуючи, що курятина — це один з важливих продуктів харчування, який є однією з базових складових «споживчого кошика», з метою недопущення вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а також виникнення вказаних вище наслідків, АМКУ надав рекомендації Групі МХП», — йдеться у повідомленні.