5 успішних органічних агропідприємств в Україні

31 жовтня 2018, 19:00 4727

Глобальні перетворення, такі як зміна клімату чи зростання попиту на продукти здорового харчування, призводять до трансформації бізнес-процесів. Одним із перспективних рішень для аграріїв є впровадження технологій та методів органічного землеробства.

Починаючи з 1999 року загальна площа органічних сільськогосподарських угідь зросла на 300%, повідомляє Baker Tilly.

Щодо України, то згідно даних Федерації органічного руху площа земель, що обробляються відповідно до принципів органічного землеробства, з 2002 до 2015 року збільшилась на 250%. Причому в країнах ЄС майже всі ґрунти, придатні для розвитку цього напрямку сільського господарства, вже зайняті еко-фермами.

«Наша держава має великий потенціал у цій сфері, адже площа земель органічного призначення в Україні складає усього 1% від загального обсягу», — зазначають спеціалісти.

З огляду на зростання популярності продуктів, вирощених без застосування хімічних препаратів, органічне фермерство виглядає привабливою галуззю для інвестування, вважають в компанії. Деякі українські підприємці вже повною мірою оцінили переваги такого бізнесу. Baker Tilly обрала 5 найбільш вдалих проектів.

1. ПП «Агроекологія» — найстаріше в Україні сільськогосподарське підприємство, що працює виключно за технологіями органічного землеробства. Загальна площа його угідь складає більш ніж 8 тис. га, а історія «Агроекології» налічує майже 40 років. Підприємство повністю відмовилось від застосування хімічних добрив. Натомість використовують гній і рослинні залишки, а раз на чотири роки урожай залишають незібраним. Землю в «Агроекології» не орють, її «розчісують», стежачи, щоб борозна не була глибшою за 3–4 см. Крім вирощування зернових, підприємство займається тваринництвом і переробкою продукції. «Агроекологія» виробляє соняшникову олію та різні види борошна.

2. ПрАТ «ЕтноПродукт» — українсько-швейцарське підприємство засновано у 2008 році. На сьогодні компанія володіє 4 тис. гектарів екологічно чистої землі в Чернігівській області, а також фермою, на якій утримують 1000 голів великої рогатої худоби. Підприємство займається повним циклом переробки і постачає не сировину, а вже готовий сертифікований продукт: сире і пастеризоване молоко, сметану, кефір, йогурт, масло, мед, м'ясо, ковбаси, овочі, а також зернові й бобові.

3. ПП «ГАЛЕКС-АГРО» — ще один українсько-швейцарський проект. В Житомирській області представники підприємства знайшли ділянку сільгоспугідь, що не оброблялась близько 20 років, що дозволило зекономити час для отримання органічного сертифікату. Компанія володіє молокозаводом потужністю 30 тонн на добу, а також обробляє 8,5 га екологічно чистих земель.

4. ТОВ «Органік Оригінал» (ТМ «Екород») за 6 років вийшло до топових еко-виробників. Гасло компанії, зорієнтованої на виробництво бакалії, звучить так: «Екород — натуральний город». Підприємство має досягнення не лише в Україні: у Варшаві на Organic Marketing Forum соняшникову олію холодного віджиму «Екород» було визнано кращим органічним продуктом Східної Європи 2013 року.

5. ТОВ «Старий Порицьк» — один із небагатьох прикладів, коли органічний бізнес розвивався не з нуля: у 2010 році його власник трансформував традиційне господарство у екологічно чисте. Основні напрямки діяльності компанії — молочне тваринництво і рослинництво. В 2016 році «Старий Порицьк» розширив виробництво, заснувавши першу на території Західної України органічну сироварню. Тут пропонують вершкове масло, моцарелу, сулугуні, бринзу та інші види сиру. Таке збільшення потужностей дозволило компанії піднятися на друге місце у рейтингу органічних підприємств України.