У Великій Британії зафіксоване рекордне подорожчання свіжих продуктів

10 січня 2023, 19:00 1705

Продовольча інфляція є однією з найважливіших тем на початку 2023 року. Останні дані з Великої Британії показують, що річне зростання цін на продукти харчування там досягло 13,3% у грудні, що є найвищим показником з 2005 року.

Про це повідомляє FoodIngredientsFirst.

Ще зарано говорити напевно, як розвиватиметься продовольча інфляція у 2023 році, але думки світових економістів неоднозначні. Хоча до весни може статися деяке ослаблення, все може змінитися залежно від цін на енергоносії та добрива, впливу погоди на товари та врожай сільськогосподарських культур, війни в Україні, що триває, та інших змін ринкової динаміки.

Проте виконавчий директор Британського консорціуму роздрібної торгівлі Хелен Дікінсон зазначає, що 2023 рік стане «ще одним важким роком для споживачів та бізнесу, оскільки інфляція не показує швидких ознак зниження».

Британські рітейлери можуть бути змушені підняти ціни ще більше, щоб компенсувати ціни на енергоносії, що стрімко зростають, які, ймовірно, знову зростуть, коли в квітні закінчиться термін дії державної схеми підтримки бізнесу в рахунках за електроенергію. Дікінсон попереджає, що без цієї схеми рахунки за електроенергію зростуть на 7,5 млрд фунтів стерлінгів ($9 млрд).

«Це було непросте Різдво для багатьох домогосподарств у всій Великій Британії. Мало того, що раптове похолодання змусило людей витрачати більше на оплату рахунків за електроенергію, але ціни на багато основних продуктів харчування також зросли, оскільки відлуння війни в Україні продовжували підтримувати високу вартість кормів для тварин, добрив та енергії», — каже Хелен Дікінсон.

Продовольча інфляція у Великій Британії досягла 13,3% у грудні порівняно з 12,4% у листопаді. Це вище за середній тримісячний показник у 12,5%.

Інфляція свіжих продуктів харчування прискорилася в грудні до 15% порівняно з 14,3% у листопаді. Це вище за тримісячний середній показник у 14,2% і за найвищий рівень інфляції в категорії свіжих продуктів за всю історію спостережень.

Тим часом, за даними BRC, інфляція продуктів харчування прискорилася до 11% у грудні порівняно з 10% у листопаді, що є найшвидшим темпом зростання категорії продуктів харчування за всю історію спостережень.