Світові ціни на продовольство знижуються п'ятий місяць поспіль

02 вересня 2022, 18:00 2624

Падіння базового показника світових цін на продовольство відбулось у серпні 2022 р. Це п'яте поспіль щомісячне зниження.

Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

У серпні Індекс продовольчих цін ФАО у середньому становив 138,0 пунктів, що на 1,9% менше, ніж у липні, але все ще на 7,9% вище за показник минулого року. Індекс відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 1,4% порівняно з попереднім місяцем, що було зумовлено зниженням світових цін на пшеницю на 5,1%, чому сприяло покращення перспектив виробництва в Північній Америці та рф, а також відновлення експорту з чорноморських портів України. Ціни на рис у середньому залишалися незмінними протягом місяця, в той час як котирування на фуражне зерно зросли незначно, на 0,2%, оскільки підвищення світових цін на кукурудзу через спекотні та сухі умови вирощування в ЄС та США було компенсовано зниженням ціни на ячмінь та сорго.

Індекс цін ФАО на рослинну олію знизився на 3,3% порівняно з липнем, досягнувши рівня, трохи нижчого за показник серпня 2021 р. Світові ціни на соєву олію помірно зросли через побоювання щодо впливу несприятливих погодних умов на виробництво в США, але приріст був більш ніж компенсований зниженням котирувань на пальмову, соняшникову та ріпакову олії, чому сприяло збільшення пропозиції пальмової олії з Індонезії через зниження експортних податків і поступове відновлення постачання соняшникової олії з портів України.

У серпні Індекс цін ФАО на молочну продукцію знизився на 2,0%, залишившись на 23,5% вищим свого показника серпня 2021 р. Світові ціни на сир зростають десятий місяць поспіль, тоді як ціни на молоко знизилися на тлі очікувань збільшення постачання з Нової Зеландії, навіть попри зниження виробництва у Західній Європі та США.

Індекс цін ФАО на м’ясо знизився на 1,5% порівняно з липнем, але залишився на 8,2% вищим за показник минулого року. У серпні міжнародні котирування на м’ясо птиці впали на тлі підвищеного попиту на експорт у світі, тоді як світові ціни на яловичину знизились через слабкий внутрішній попит у деяких провідних країнах-експортерах. Котирування свинини зросли.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 2,1% до найнижчого рівня з липня 2021 р., головним чином через високі обмеження експорту в Індії та зниження цін на етанол у Бразилії.