Пташиний грип захоплює нові території Землі

18 лютого 2023, 14:22 2706

Пташиний грип розповсюджується у нові куточки земної кулі й стає ендемічним серед деяких диких птахів, які передають вірус свійській птиці.

Про це пише Reuters, поспілкувавшись із більш ніж 20 експертами та фермерами на чотирьох континентах.

За їхніми словами, розповсюдження вірусу в природі свідчить про те, що рекордні спалахи на птахофабриках скоро не зменшаться, посилюючи загрози для світового постачання продовольства. Експерти вважають, що фермери повинні розглядати хворобу як серйозну загрозу цілий рік, замість того щоб зосереджувати зусилля на профілактиці під час сезонів весняної міграції диких птахів.

Аргентина та Уругвай поточного тижня оголосили про надзвичайні санітарні ситуації після того, як підтвердились перші випадки зараження пташиним грипом. В Аргентині вірус виявили у диких птахів, тоді як в Уругваї мертві лебеді дали позитивний результат.

Крім того, Перу, Еквадор і Болівія в останні місяці повідомили про свої перші випадки.

На думку експертів, головну відповідальність за поширення вірусу несуть дикі птахи. Водоплавні птахи, такі як качки, можуть переносити хворобу, не гинучи, і заносити її до домашньої птиці через забруднені фекалії, слину та іншими способами.

«Пташиний грип трапляється навіть на новій птахофермі з сучасним обладнанням і без вікон», — зазначає управитель птахоферми поблизу Токіо (Японія) Шигео Інаба.

Вакцинація не є простим рішенням: вона може зменшити, але не усунути загрозу від вірусу, ускладнюючи виявлення його присутності серед поголів'я. Тим не менш, у Мексиці та ЄС фермери вакцинують або розглядають варіант щеплення для боротьби з хворобою. 

Хоча вірус може заразити людей, які контактували із зараженими птахами, Всесвітня організація охорони здоров’я запевняє, що ризик для людей низький. Однак вірус змінюється. Чорні стерв'ятники, які мешкають на півдні США, раніше уникали захворювання, а тепер є одним із видів, які страждають. Вірус також заразив ссавців, таких як лисиці, ведмеді та тюлені.

В решті деякі експерти підозрюють, що зміна клімату може сприяти глобальному поширенню хвороби у зв’язку зі зміною середовища проживання та міграційних шляхів диких птахів.