ФАО: Світові ціни на продовольство продовжують знижуватись

07 липня 2023, 14:56 1460

Показник світових цін на продовольство в червні знову знизився, що було спричинено падінням цін на всі основні зернові та більшість видів рослинних олій.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). 

Так, у червні Індекс продовольчих цін ФАО склав 122,3 пункту, що на 1,4% менше, ніж у травні, і на 23,4% менше порівняно з його максимальним показником, зафіксованим у березні 2022 року.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 2,1% порівняно з травнем. Міжнародні котирування фуражного зерна в червні знизилися на 3,4%, в основному через збільшення пропозиції кукурудзи з поточного врожаю в Аргентині та Бразилії, а також покращення перспектив виробництва в основних регіонах вирощування в США. Світові ціни на пшеницю знизилися на 1,3%, оскільки в Північній півкулі почалися жнива на тлі достатньої пропозиції та зниження експортного мита в рф, а також поліпшення кон'юнктури в США. Світові ціни на рис знизилися на 1,2% внаслідок низького попиту на сорти, що не виробляються в Індії, та зусиль Пакистану, спрямованих на збільшення обсягів експортних продажів.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 2,4% порівняно з травнем, оскільки зниження світових цін на пальмову та соняшникову олію більш ніж компенсувало зростання котирувань на соєву та ріпакову олію під впливом погодних умов у основних регіонах-виробниках.

У червні Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 0,8% через падіння світових цін на сири попри те, що світові ціни на вершкове масло зросли завдяки активному попиту на спотовому ринку, переважно з боку близькосхідних країн.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 3,2%, що стало першим падінням після чотиримісячного зростання поспіль, в основному завдяки успішному збиранню врожаю цукрової тростини в Бразилії та низькому світовому попиту на імпорт, особливо з боку Китаю.

У червні Індекс цін ФАО на м'ясо практично не змінився, при цьому ціни на м'ясо птиці зросли через високий попит на імпорт з боку Східної Азії на тлі поточних проблем з пропозицією, пов'язаних з широкомасштабними спалахами пташиного грипу. Світові ціни на свинину також зросли, тоді як ціни на м'ясо великої рогатої худоби та баранину знизилися через збільшення експортної пропозиції з Океанії.