ФАО: Світові ціни на олії та молочку зросли, а цукор і м’ясо — подешевшали

06 вересня 2024, 13:47 963

Світові ціни на продовольчі товари незначно знизилися в серпні, оскільки зменшення котирувань на цукор, м’ясо та зернові переважило зростання цін на рослинні олії та молочні продукти.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Так, Індекс продовольчих цін ФАО у серпні становив у середньому 120,7 пункту, що трохи нижче від переглянутого показника в липні та на 1,1% нижче відповідного значення в серпні 2023 року.

Індекс цін на зернові ФАО впав на 0,5% порівняно з липнем через зниження світових експортних цін на пшеницю на тлі конкурентоспроможних постачань у Чорному морі та більшого, ніж очікувалося, виробництва в Аргентині та США. Тим часом світові ціни на кукурудзу дещо зросли, відображаючи вплив спеки на врожайність у деяких частинах Європи та Північної Америки, тоді як індекс цін на рис зріс на 0,6%, оскільки котирування на деякі сорти зросли під впливом сезону та підвищення курсу валют деяких країн-експортерів

Індекс цін на рослинну олію зріс на 0,8% з липня до 20-місячного максимуму, оскільки підвищення міжнародних цін на пальмову олію з лишком компенсувало зниження котирувань на соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Індекс цін на молочні продукти також зріс, збільшившись на 2,2% в серпні. Цільне сухе молоко зросло через сплеск імпортного попиту на спотові постачання. Міжнародні ціни на сир також зросли через зростання світового попиту на імпорт, тоді як міжнародні котирування вершкового масла досягли історичного максимуму через зростання невизначеності щодо достатності постачань молока до Західної Європи.

Індекс цін на м’ясо знизився на 0,7% порівняно з липнем, причому ціни на м’ясо птиці, свиней і баранину впали на тлі слабкого імпортного попиту, хоча світові ціни на яловичину дещо зросли.

Індекс цін на цукор знизився на 4,7% в серпні, досягнувши найнижчого рівня з жовтня 2022 року. Падіння було підкріплено покращенням прогнозу щодо виробництва цукрової тростини в Індії та Таїланді, а також нижчими міжнародними цінами на сиру нафту. Однак занепокоєння щодо впливу пожеж на поля цукрової тростини в ключових районах Бразилії призвело до різкого зростання цін на цукор наприкінці серпня.