В НБУ не бачать підстав для збільшення строків повернення валютної виручки

15 травня 2024, 08:00 1197

Національний банк України отримав низку запитів на суттєве збільшення строків повернення експортної виручки в різних галузях, однак поки що не вбачає достатніх підстав для ухвалення такого рішення.

Про це заявив у Facebook голова НБУ Андрій Пишний за підсумками зустрічі з бізнесом. 

«НБУ не має змоги пом'якшувати капітальні обмеження та одночасно розширювати терміни повернення експортної виручки. Перші створюватимуть додатковий попит на іноземну валюту, другі — позначаться на зменшенні пропозиції. Робити одномоментно різновекторні речі — дуже небезпечно. Завдання НБУ — зберегти стійкість валютного ринку, що, зокрема, важливо для відновлення економіки», — пояснив він. 

Андрій Пишний навів розрахунки, що після скорочення строку повернення експортної виручки у листопаді 2023 року для аграрної продукції до 90 днів сальдо надходжень за операціями з нерезидентами за І квартал 2024 року було позитивним і в середньому становило $134 млн на місяць. Натомість у другому півріччі 2023 року воно було від’ємним (у середньому -$1,3 млрд на місяць).

«З огляду на все це, запити про збільшення граничних строків розрахунків за аграрною продукцією до 180 днів, а тим паче до 360 днів за окремими галузями, мають бути переглянуті й узгоджені з нашими можливостями та пріоритетами.

Я хочу ще раз нагадати про цінність макрофінансової  стабільності. Вона є базою для нарощування наших спроможностей на шляху до відновлення та перемоги. Тому дуже важливо зберігати з бізнесом спільні погляди на виклики та шляхи їх подолання», — наголосив голова НБУ.