Український бізнес озвучив потреби у помʼякшенні валютних обмежень

16 вересня 2024, 19:00 664

Український бізнес потребує подальшого пом’якшення валютних обмежень.

Про це йшлося під час зустрічі Європейської Бізнес Асоціації із заступником голови Національного банку України Юрієм Гелетієм. 

Як говориться у повідомленні ЄБА, опитування показало, що найбільш актуальними запитами від бізнесу у контексті потенційного пом’якшення обмежень залишаються:

  • купівля іноземної валюти для виконання зобов’язань незалежно від наявних у компанії коштів у іноземній валюті (79% респондентів назвали це найнеобхіднішим);
  • збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України (79% компаній порівняно з 68% на початку 2024 року);
  • завершення банками здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків за операціями з експорту/імпорту товарів у випадках припинення зустрічних зобов’язань шляхом взаємозаліку (73% респондентів):
  • виплата нерезидентам дивідендів, нарахованих за період до 2024 року (69% опитаних);
  • виплата позик нерезидентам, які наразі не дозволені Нацбанком (51% компаній);
  • граничний строк за операціями з експорту/імпорту товарів (38% бізнесу вважає достатнім строк у 360 днів, 48% влаштує 180 днів, 6% опитаних влаштовує 90 днів).

Під час зустрічі Юрій Гелетій підкреслив, що Національний банк активно рухається до пом’якшення валютних обмежень. Водночас НБУ не може пом’якшувати обмеження швидше, ніж формуються необхідні передумови, адже це загрожуватиме стійкості валютного ринку. Остання є важливою не лише для держави, а і для населення та бізнесу.

Заступник голови НБУ також звернув увагу, що виваженість руху в напрямку валютної лібералізації необхідна для збереження міжнародних резервів, що є важливими для підтримання макроекономічної стійкості. НБУ намагається визначати лібералізаційні заходи таким чином, щоб їхню дію могли відчути якомога більше суб’єктів господарювання, підсумував він.