Прогноз зростання ВВП України покращили завдяки урожаю та агроекспорту

11 грудня 2023, 19:00 1967

Інвестиційна компанія Dragon Capital підвищила оцінку економічного зростання у 2023 році на 0,7 в.п. до 5,2% р/р, а також зберігає макроекономічний прогноз на 2024 рік, незважаючи на ризики зовнішнього фінансування.

Про це говориться у повідомленні компанії

«Українська економіка продовжує відновлюватись швидше, ніж очікувалося, завдяки зростанню експорту морськими портами, стабільному електропостачанню та кращим, ніж очікувалося, врожаям», — пояснили в компанії. 

За оцінкою аналітиків, у листопаді 2023 року Україна експортувала близько 4 млн т сировинних товарів «тимчасовим» морським коридором порівняно з 2 млн т у жовтні. 

«Сільськогосподарські товари займали найбільшу частку експорту, близько 60-70% від загального обсягу, решту складав експорт залізної руди та сталі. Хоча збільшення постачань морськими портами частково відбулося за рахунок переорієнтації з більш дорогих наземних маршрутів, загальні обсяги експорту також зростають. Це надає поштовх суміжним секторам, таким як вантажні перевезення та торгівля, сприяє відновленню виробництва руди і надалі продукції металургії та покращує фінансові показники сільськогосподарських підприємств, знижуючи ризики для врожаю 2024 року», — додали у Dragon Capital.

Стабільна робота енергетичного сектору також сприяла кращій, ніж очікувалося, економічній активності в жовтні-листопаді. Хоча росія, як припускають експерти, відновить атаки на українську енергетичну інфраструктуру взимку, відсутність дефіциту електроенергії у жовтні-листопаді дозволила уникнути падіння обсягів виробництва в багатьох секторах, яке спостерігалося в цей період минулого року. 

«Також, з огляду на останні дані щодо врожайності основних агрокультур, ми очікуємо, що врожай зернових та олійних цього року сягне 80 млн т (+11% р/р) порівняно з 77 млн т, очікуваними раніше», — додали експерти. 

Неочікувано несприятливою подією стала блокада польськими перевізниками основних пунктів перетину українсько-польського кордону на початку листопада. Проте у Dragon Capital вважають, що вона матиме обмежений негативний вплив на економічну активність. Оскільки імпорт товарів з ЄС в Україну автомобільними шляхами перевищує експорт на $1,1 млрд на місяць, блокада призводить до зменшення зовнішньоторговельного дефіциту, який останніми місяцями коливався в діапазоні $2,8 -3,0 млрд/міс. Однак блокада знижує доходи бюджету та негативно впливає на виробників товарів з високою доданою вартістю, орієнтованих на ринок ЄС, зокрема в харчовій промисловості, деревообробці та виробництві автомобільної електроніки. 

«Зважаючи на перелічені фактори ми підвищили наш прогноз зростання реального ВВП у 2023 році на 0,7 в.п. — до +5,2% р/р. Ми очікуємо, що темпи зростання реального ВВП в листопаді-грудні сповільняться з +10,5% у жовтні, оціненими Міністерством економіки, в основному через коливання виробництва продукції сільського господарства. Однак, за нашою оновленою оцінкою, у четвертому кварталі 2023 року реальний ВВП зросте на 5,0% р/р порівняно з 3,0%, які ми оцінювали раніше», — зазначили в компанії. 

І додали, що прогноз економічного зростання у 2024 році зберігається — реальний ВВП збільшиться на 4,0% р/р.