Фермери Полтавщини зможуть отримати мікрокредити

21 березня 2019, 15:41 2406

Полтавська облдержадміністрація вирішила надавати мікрокредити малим фермерам, сільським кооперативам та ФОПам.

Ідея мікрокредитів виникла у потавських чиновників після постійних зустрічей з фермерами, говориться у повідомленні ОДА.

«Після таких зустрічей ми маємо реальну картину по нашим аграрним підприємствам. Є конкретні проблеми, ми їх вирішуємо. Так розробили програму по підтримці бджільництва, побачили можливості для розвитку равликового господарства в нашій області. Зараз активізували проект по мікрокредитам», — розповідає в.о. голови Полатвської ОДА Роман Товстий.

За його словами, мікрокредити — новий механізм для Полтавщини, проте не новий для України. Він активно та успішно працює у Львівській області.

Долучитися до до Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини до 2020 р.  можуть особисті селянські господарства (господарства, які ведуться членами сім»ї), фермерські господарства, з оборотом до 10 млн грн у рік. Здебільшого це власники до 500 гектар землі. А також — учасники АТО та переселенці, які займаються сільськогосподарським виробництвом.

«Отримати мікрокредит можуть малі фермери, сільські кооперативи та ФОПи, які самі працюють у сільськогосподарському виробництві. Якщо ви не відноситеся до вищеназваних, але все рівно хочете розвивати сільське господарство, потрібно зареєструвати фермерське господарство. Головне, щоб його діяльність відповідала правовим нормам та критеріям програми», — говориться у повідомленні ОДА.

Щоб отримати мікрокредит потрібно подати власний бізнес-проект. Документи подають до Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Необхідний перелік та приклад заяви на участь у програмі можна знайти на сайті Департаменту агропромислового розвитку: заява, перелік документів на отримання фінансової підтримки. Після подачі відповідних документів до Фонду, їх розглядає профільна комісія.

Після розгляду бізнес-проекту комісією, Фонд супроводжує подальше укладання договорів.

«Подавати власні бізнес-проекти можна протягом року. У залежності від кількості бажаючих формуватиметься сума кредитів. Якщо ж коштів з обласного бюджету не вистачить на всіх охочих, Департамент вноситиме зміни до програми, або переноситиме проекти на наступний рік», — додають в ОДА.

Мікрокредит надається фермерам, які працюють у кількох напрямках: розвиток тваринництва; розвиток садівництва та ягідівництва; розвиток нішевих культур (наприклад чечевиця, нут).

«Мікрокредит надається на строк до 5 років. У перший рік фермер «закриває» тільки відсотки. Саме «тіло» кредиту він сплачує на другий рік. Таку можливість передбачили, щоб фермер міг нормально працювати та розвивати власний бізнес. Сам кредит виплачується під 3% річних», — уточнили в ОДА.

Новостворені господарства можуть отримати підтримку на будь-який з напрямків. Завдяки кредиту фермер може вирощувати і соняшник, і кукурудзу, і сою, але такі преференції діють тільки протягом 3 років.