Більшість компаній не зможуть компенсувати співробітникам підняття військового збору

04 жовтня 2024, 18:00 905

Підвищення ставки військового збору до 3% або 5% не зможуть компенсувати працівникам 55% компаній, що призведе до зниження реального доходу людей.

Про це свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній.

Зазначається, що зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану та №12000 про державний бюджет України на 2025 рік.

Так, у разі зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю за найближчого перегляду заробітних плат готові 15% компаній, частково — 14%. Решта 7% розглядають варіант повної компенсації завдяки введенню надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Зазначається, що якщо йдеться про зростання військового збору до 5%, то повністю готові компенсувати зниження реального доходу працівників дещо менше компаній — 14%, а частково — 13%, ще 6% готові повністю компенсувати надбавку до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не ухвалили відповідного рішення.

Крім того, за оцінкою 58% опитаних компаній, підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься зарплат до 160 тис. грн) значно вплине на витрати компанії.

У ЄБА наголосили, що загалом збільшення податкового навантаження — потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ — змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для їхнього функціонування витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва або бізнесу.

«До ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться насторожено, адже цей крок може замість боротьби з тінню, навпаки стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю. Оцінюючи вплив підвищення ПДВ, слід зважати не на суто фіскальний ефект, а спрогнозувати вплив на економіку України в середньо- та довгостроковій перспективі», — констатують в ЄБА.

Щодо альтернативи підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати ПДВ імпортні операції з товарами до 500 у супроводжуваному багажі та до 150 для поштових та експрес-відправлень, які звільнені від оподаткування.

«ЄБА ще раз звертає увагу на невикористаний фіскальний потенціал тіньового сектору економіки. Будь-якому підвищенню податків для сумлінного бізнесу передує результативна боротьба з тінню та оподаткування тієї частини бізнесу, яка не сплачує податки взагалі або використовує схеми для оптимізації», — підсумували в асоціації.

Експрес-опитування проводили з 1 до 3 жовтня 2024 року серед компаній-членів ЄБА. У ньому взяла участь 71 компанія з різних галузей економіки, з них міжнародні компанії — 79%, українські компанії — 21%. 48% — великі підприємства, 44% — середні та 8% — малі.