У маленькому селі на Волині збирають 100 т полуниці на добу

10 липня 2020, 08:00 3401

У с. Хорохорин на Волині 300 га землі зайняті під полуницею. Обробляють її близько 400 людей. Щодня тут збирають 100 т.

Про це в коментарі AgroPortal.ua сказав виконувач обов«язків старости Смолигівської ОТГ, до складу якої входить Хорохорин, Анатолій Мельничук. Він і сам має 15 соток під ягодою.

За його словами, все почалося майже 15 років тому, коли односельці привезли саджанці з Польщі, куди їздили на заробітки. Стартували тоді з 20 соток, каже він.  

«Поблизу немає жодного підприємства, яке б могло дати людям роботу. Тож раніше працездатні їздили переважно за кордон, дехто — до Луцька», — говорить він.

Ті, хто вже займався полуницею, ділилися з сусідами, розповідає староста.

«У 2006 році люди отримали державні акти на земельні частки — паї. Це також дало змогу розширити виробництво. Спочатку реалізовували продукт на місцевому ринку, вивозили до Луцька до 40 кг щодня», — згадує Мельничук.

Нині місцеві реалізовують ягоду на львівських та київських ринках. Також до них приїжджають закупівельники з різних куточків України, розповідає він. Зокрема, це — Миколаїв, Житомир, Закарпаття, Тернопіль. У пік, а це було тижні зо два тому, до села приїздили близько 30 машин.

«Спочатку вони купують на Херсонщині, а коли там закінчується сезон, починається — у нас. І вони працюють у цьому регіоні», — зазначає він.

За його словами, закупівельники втричі накручують ціну на полуниці.

«На початку цього сезону в Києві ягода вартувала 120-140 грн/кг. А виробникам за неї не давали й половини ціни. Купували в нас у пік сезону за 20-30 грн/кг. Сьогодні це 60-70 грн/кг», — каже він.

Також додав, що від виробництва йдуть додаткові надходження у бюджет громади.

«Селяни платять за землю податок. Хоч це і не дуже великі гроші, та все ж добре. З серпня почнуть зараховувати й податок на доходи від реалізації», — зазначає Мельничук.

До 1 серпня жителі, які мають понад 2 га землі, мають задекларувати свої доходи від її використання.  Це буде ще один плюс для бюджету сільської ради, підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua