Старт продажу землі запланували на жовтень 2020 року (оновлено)

19 вересня 2019, 10:42 2965

Ринок землі сільськогосподарського призначення в Україні має запрацювати вже з 1 жовтня 2020 року. На цю дату орієнтуються в Кабінеті Міністрів.

Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук в ході конференції щодо ринку землі, передає кореспондент AgroPortal.ua.

«В Україні наразі офіційно продаж земель сільськогосподарського призначення заборонений, однак паралельно існує «сірий ринок», тому в уряді планують розпочати земельну реформу, яка дозволить людям легально купувати та продавати землю», — сказав він.

За словами Гончарука, раніше в уряді планували відкрити ринок землі дещо раніше, 1 липня, однак після консультацій з аграріями вирішили дату відтермінувати.

«Ми відкриваємо ринок землі не одразу, бо до цього потрібно підготуватися. Відверто скажу, що ми думали зробити це з 1 липня наступного року, проте проконсультувалися з людьми, які реально обробляють землю, і вони сказали, що робити це влітку — не дуже добра ідея», — додав він.

У свою чергу Президент України Володимир Зеленський додав, що можливість розпоряджатися землею отримають виключно українські громадяни для того, щоб земля знаходилася у державній юрисдикції.

«Земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо землю купувати чи продавати зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Розмови про те, що хтось вивезе нашу землю вагонами — це маячня», — зазначив Глава держави.

При цьому прем'єр-міністр каже, що державні землі також мають бути виставлені на продаж, а не використовуватись неефективними державними підприємствами та академіями.

«Продажі мають відбуватися на публічних прозорих аукціонах, щоб був вигідний доступ для людей купити земельну ділянку. Ми як держава повинні продемонструвати, що ми здатні створити чесну процедуру без маніпуляцій, де вартість не буде залежати від чогось», — зазначив він.

Передбачається, що перевага при продажу землі буде надаватися тим, хто зараз обробляє земельну ділянку, щоб вони не втратили можливість її обробляти надалі.

«Іноземні компанії та великі холдинги мають дешевший ресурс. Тому треба працювати над ставками для кредитів із НБУ. Із цього року кредитні ставки вже знизилися на 0,5%, сподіваємося, що ця динаміка продовжиться. Наступного року банківська ставка буде 11-15%», — повідомив Гончарук.

Також передбачені антимонопольні умови — в одних руках може бути сконцентровано землі не більше ніж 15% по області і 0,5% на рівні країни для того, щоб розвивалося дрібне фермерство.


Алла Стрижеус, Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua