Сільський туризм можуть перейменувати на сільську гостинність

18 жовтня 2018, 08:00 4153

Термін «сфера сільського зеленого туризму» може бути замінено на термін «послуги сільської гостинності».

Про це AgroPortal.ua розповів голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васильєв.

За його словами, термін «туризм» у словосполученні «сільський туризм» сформував стереотип у представників фіскальних органів, що селянин надає туристичні, тобто підприємницькі послуги, які зобов«язують його реєструватися підприємцем та сплачувати податки.

«У традиційно не туристичних регіонах, але в регіонах, які багаті на природні та історико-культурні ресурси, це можуть бути сезонні послуги, які будуть приносити додаткові доходи, — розповідає Володимир Васильєв. — Країни ЄС, у свій час, правовими преференціями сприяли залученню селян до послуг гостинності, шляхом відокремлення непідприємницької діяльності від підприємницької кількістю кімнат, ліжок або річного неоподаткованого доходу». 

Володимир зазначає, що дану пропозицію у вигляді законопроекту про новий аграрний устрій та сільський розвиток Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин виніс на розгляд до Верховної Ради.

Відповідно до постанови, термін «послуги сільської гостинності» — це послуги, які надаються членами особистого селянського господарства та включають: розміщення (проживання) відпочиваючих (не більше ніж 10 ліжко-місць) у житлових будинках, в яких проживають члени особистого селянського господарства, присадибних земельних ділянках та забезпечення харчування таких відпочиваючих переважно продуктами цього господарства та/або створення умов для самостійного готування ними їжі; організацію дозвілля й заходів, пов«язаних із місцевими звичаями і традиціями гостинності тощо.

У Спілці сприяння розвитку сільського зеленого туризму впевнені, що це основні підходи до розвитку сільського туризму у формі сільської гостинності, яка захищатиме селянина від порівняння сільської садиби з туристичними закладами розміщення (готелі, хостели, бази відпочинку тощо).


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua