Прогноз: Фермери можуть втратити до 20% врожаю моркви

29 листопада 2019, 11:43 2602

Якщо фермери протягом місяця не продадуть моркву, то можуть втратити близько 20% урожаю під час зберігання.

Такий прогноз озвучив у коментарі для AgroPortal.ua спеціаліст зі зберігання, технолог ФОП «Булгаков», який займається консультуванням та навчанням малих і великих фермерів якісному зберіганню (Херсонська обл.), Павло Булгаков.

Зокрема, аграрії повинні не зволікати з продажем продукції, яка має хвороби і яку не зможуть реалізувати на свіжому ринку. У цьому випадку лише переробка допоможе її не втратити.

«У мене цього року під супроводом більше 30 тис. т продукції. Дуже наглядно видно, що цьогорічний урожай попсували кілька природних чинників. Такими складнощами, по-перше, стали великі дощові опади. Це спровокувало збільшення хвороб моркви і не тільки. По-друге, урожай погіршили заморозки. За час другого приморозку, який був чотири дні, температура знижувалась до -7°С. І майже одразу після нього пішов тривалий дощ... У результаті дуже багато аграріїв у південному регіоні ще не встигли зібрати овоч», — говорить він.

Це, переконаний Булгаков, вказує на те, що найближчим часом ціна на моркву не підніметься. Багато фермерів кинуться збувати продукцію, яка була уражена морозом та хворобами.

«Зростання ціни буде пізніше. Коли внаслідок намокання, заморозків, хвороб та неправильного зберігання буде зіпсована значна кількість продукції. Однак вона не стане дуже високою, принаймні точно буде меншою, ніж у минулому році. Найбільше зростання відбудеться у березні. А після Нового року морква вартуватиме близько 8-10 грн/кг», — зазначає Булгаков.

Також додає, що нині на Херсонщині морква коштує 1,8-2,5 грн/кг. Дорожче продають ті, хто реалізує овоч для зберігання, захищений від приморозків та дощів, та ті, хто займає нішеві позиції, наприклад, мита морква.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua