Обмеження українського м’яса птиці та яєць для ринку ЄС вплине на розвиток галузі

08 лютого 2024, 11:16 1374

Проєкт рішення, запропонований Єврокомісією, значно погіршує умови торгівлі, які діяли протягом 2022-2023 років. Проєкт регламенту ще повинен бути розглянутий в Європейському парламенті та Раді міністрів ЄС. Сподіватися на покращення запропонованих Єврокомісією умов імпорту м’яса птиці і яєць, мабуть, не варто через тиск і європейських аграрних асоціацій і фермерів, які вимагають обмежити агроімпорт з України.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

propData.content.image
Сергій Карпенко, виконавчий директор Союзу птахівників України

Через обставини, в яких опинилися експортери продукції птахівництва, питання збереження максимально відкритого доступу для українського м’яса птиці та яєць до ринку ЄС матиме важливе значення для торговельного балансу та макрофінансової стабільності України на найближчі роки та подальшого розвитку галузі. Зокрема, завдяки лібералізації торгівлі з країнами ЄС, вдалося зберегти існуючі обсяги виробництва м’яса птиці та відновити виробництво яєць, яке суттєво скоротилося в 2022 році. Зниження внутрішнього споживання через виїзд значної кількості населення за кордон компенсувалось можливістю експортувати надлишкові обсяги продукції насамперед до європейських країн, де, навпаки, збільшилась кількість споживачів.

За словами Сергія Карпенка, станом на сьогодні ще достеменно невідомо, який саме обсяг продукції буде вважатись середнім значенням за 2022/2023 роки, оскільки все залежить від бази обчислення, яку Європейська комісія використає для проведення розрахунків. Проєкт рішення передбачає можливість запровадження додаткових тарифних квот, що погоджені в межах Повної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС для м’яса птиці та яєць у випадку, якщо з 1 січня 2024 року обсяги їх імпорту з України перевищать середнє арифметичне обсягів імпорту за 2022-2023 роки. З 1 січня 2025 року до запровадження в дію нового регламенту про торгівлю з Україною (попередньо, червень 2025 р.) за подальшого перевищення імпорту пропонується і надалі застосовувати тарифні квоти в межах ПВЗВТ між Україною та ЄС або квоти в розмірі 5/12 середнього арифметичного імпорту за 2022-2023 роки залежно від того, що більше.

«У разі затвердження таких умов торгівлі на 2024-2025 роки виробники змушені будуть або скорочувати виробництво, або збільшувати експорт на інші ринки, що на сьогодні є вкрай складним завданням через проблеми з логістикою, її суттєве здорожчання та обмежені можливості для акредитації експортерів», — впевнений Сергій Карпенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua