На прикордонні Сумщини лавандова локація приймає відвідувачів за донат на ЗСУ

06 липня 2024, 14:25 1796

Цього року стартував другий сезон відвідування лавандового поля в селищі Кириківка на Сумщині. Зараз, як і торік, вхід на локацію вільний за умови донату на ЗСУ будь-якої суми.

Про це AgroPortal.ua розповіли власники лавандового поля Олена та Олександр Дудінські.

За їхніми словами, бажання створити туристичну локацію та виготовляти екопродукцію у них виникло після початку пандемії COVID-19. Так народилося їхнє лавандове поле. Локдауни значно підвищили інтерес людей до заміського життя й природи, де було легше почуватися в безпеці.

«2021 року ми закупили саджанці й засадили 8 соток на місці нашого городу. Ми частково замінили лавандою картоплю, яку садили все життя. Відразу були думки й фокус на продукції, зважаючи, що ми знаходимося в селищі Кириківка, куди не так легко доїхати через стан доріг і відсутність поряд досить великого міста. Вже через рік лаванда зацвіла, і можна було показувати поле відвідувачам. Однак через війну ми не ризикнули запрошувати туристів 2022 року, приймали лише знайомих із селища», — розповідають Дудінські.

Однак це не завадило подружжю почати переробку лаванди. Для цього вони придбали дистилятор. Процес отримання олії виглядає досить просто: зрізані квіти засипають у контейнер, на який подається пара. Пара конденсується в рідину, зверху якої залишається трохи олії, а все інше — гідролат. З 20 кг квітів виходить близько 150 мл олії, що робить її такою цінною. Крім олії й гідролату, подружжя виготовляє мішечки з квітами, мило з додаванням ефірної олії та букети, які можна замовити в Instagram Lavanda Okhtyrka.

У сезоні 2023 року підприємці вирішили, що час запрошувати туристів. Вони обрали назву для локації, що асоціюється зі свободою, зважаючи на те, що вони з Сумщини й пережили окупацію. Слобідське поле — простір вільних людей. 

Цьогоріч також можна зробити замовлення продукції онлайн або ж придбати її безпосередньо на локації.

2024 рік виявився ще більш драматичним через часті обстріли й евакуацію Великої Писарівки, яка знаходиться за 30 км від лавандового поля.

«До останнього ми мали сумніви щодо прийому туристів, але, згадуючи нашу місію як простору для вільних людей, ми не могли зупинитися. Цей рік відкрили з тими ж умовами — вхід за донат на ЗСУ. Ми докупили гойдалку й багато іншого реквізиту, що значно збільшило географію наших гостей», — розповідають Олена та Олександр.

Своєю діяльністю та гостинністю вони хочуть показати приклад людям на Сумщині та планують збільшити площу поля та продаж продукції в торгових мережах. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua