МВФ та Світовий банк підтвердили пріоритетність земельної реформи

11 липня 2017, 18:05 8882

Земельна реформа залишається на порядку денному пріоритетних реформ МВФ та Світового банку, що мають бути імплементовані в Україні до кінця року.

Про це сьогодні на засіданні робочої групи з питань реформування земельних відносин зазначили голова місії МВФ в Україні Рон Ван Роден та директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконем, розповів AgroPortal.ua один із присутніх на заході.

Продовжується активна діяльність робочої групи з реалізації всіх передумов, необхідних для впровадження прозорого та конкурентного ринку сільськогосподарських земель в Україні.

Разом з тим, вчора в рамках круглого столу «Трансформація України через приватну власність на сільскогосподарські землі» заступник міністра аграрної промисловості і продовольства Максим Мартинюк зазначив, що Держгеокадастр і вся інфраструктура готові до відкриття ринку землі.

«Існуюча інфраструктура успішно обслуговує ринок оренди землі, а процедури за юридичними операціями (з купівлею-продажем. — Прим. ред.) дуже схожі», — пояснив він.

За словами Максима Мартинюка, пакет законопроектів по ринку землі може бути представлений уже в серпні.

Серед основних параметрів майбутнього ринку: покупцями можуть бути лише громадяни України — фізичні особи, максимальний розмір в одних руках — 200 га. Також розглядаються обмеження для юридичних осіб  — до 1 тис. га, при цьому вони мають не менш ніж останні три роки вести сільськогосподарську діяльність. Планується, що іноземці на ринок допускатися не будуть. 

При цьому в своїй більшості бізнес готовий до запуску ринку землі, вважає генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Тарас Висоцький. Але для того, щоб земельна реформа була успішною, важливими є кілька ключових моментів.

«Перший — це гарантія користувача, тобто збереження прав оренди, що має бути чітко юридично прописано. Друге — механізми консолідації, тому що ринок без консолідації немає сенсу  відкривати. І ще один аспект — це доступ до ринку виробників. Якщо ці три речі будуть відразу передбачені в рамках земельної реформи, тоді вона буде успішна», — таку думку вчора під час круглого столу висловив Тарас Висоцький.


Наталія Рекуненко, Наталія Помянська, AgroPortal.ua