Думка: Торгова дипломатія для України важливіша, ніж членство у СОТ

11 листопада 2019, 11:55 1761

Торгова дипломатія стає для України набагато важливішою, ніж глобальні міжнародні організації по типу СОТ. Наше майбутнє — їхати до кожної окремої держави і вести переговори по конкретних товарах, розуміючи всі нюанси внутрішнього ринку.

Таку думку в ході Київського міжнародного економічного форуму 2019 висловив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка.

«Сьогодні все більшу увагу займає не укладення угод про вільну торгівлю, а укладення преференційних угод по визначених товарах з конкретними торговими партнерами», — говорить він.

Що ж до Світової організації торгівлі, то в її рамках найближчі роки очікується проведення нового багатостороннього раунду переговорів — реального та змістовного, на рівні Уругвайського (проходив з 1988 по 1993 р. і призвів до 40%-го зниження тарифів та різкого скорочення державних торговельних субсидій — Прим. Ред.).

Наприклад, зазначає Качка, є питання до статусу країни у рамках СОТ, що дає право на певні преференції. Виглядає дивно: Україна вважається розвиненою країною, Сингапур – країною, що розвивається.

«Також існує правило – кількісно обмежувати торгівлю не можна. Це стара ортодоксія СОТ. Весь світ повертається до керованої торгівлі та квотування», — говорить торговий представник.

Як приклад він звертає увагу на угоду про торгівлю м’ясом птиці з Європейським Союзом.

«Фактично це угода про знаходження балансу на ринку м’яса птиці і де-факто вона переслідує кількісний підхід. Глобальний ринок настільки проаналізований, що до нього можна ставитись як і до внутрішнього національного ринку. Світ прямує до керованого дотримання балансів», — додав Качка.


Ірина Кравченко, AgroPortal