Думка: Кооперативів побільшає, але можливостей для маніпуляцій – теж

07 серпня 2020, 22:28 2932

Сільськогосподарські кооперативи отримають більше можливостей для розвитку.

Про це свідчить аналіз нещодавно прийнятого закону «Про сільськогосподарську кооперацію», який провела компанія Continental Farmers Group спільно з Кооперативним об’єднанням СОК «Файні Ґазди».

«На нашу думку, основною перевагою є передбачена новим законом можливість при виборі прибуткової моделі роботи надавати послуги не членам кооперативу, а це – спосіб накопичувати кошти для розвитку матеріально-технічної бази, чи у випадку сезонного характеру роботи – покрити міжсезонні витрати», – розповіли AgroPortal.ua у компанії.

Новий закон визначив можливість СОКу працювати з метою або без мети одержання прибутку й нормативно затвердив вимоги до неприбуткових та прибуткових кооперативів.

Такі зміни вимагатимуть від кооперативів визначитись з формою роботи (прибутковість-неприбутковість) та привести у відповідність установчі документи, а при виборі неприбуткової моделі роботи – розформувати пайовий фонд, виключити асоційованих членів та повернути їм всі внески згідно статуту.

Це, зазначають фахівці, може викликати фінансові труднощі у кооперативів, де кількість асоційованих членів велика і розмір пайового фонду значний.

Також новий закон дозволяє змінювати підхід до управління: якщо раніше рішення приймались по принципу – «один член-один голос», зараз дозволяється у статуті визначати інші механізми прийняття рішень.

Зокрема може бути передбачено, що під час прийняття рішень члени сільськогосподарського кооперативу мають додаткову кількість голосів, пропорційну до їх участі в господарській діяльності кооперативу.

«При такому механізмі прийняття рішень можуть виникати ситуації, коли фактичне управління в кооперативі здійснюватимуть 2-3 члени з великим оборотом, тоді як інтереси дрібніших виробників ігноруватимуться», – остерігаються в компанії.

Ще один момент, яким може стати несподіванкою для учасників кооперативів – трудова участь у діяльності прибуткового кооперативу, таку можливість закладено законом.

«Вважаємо, що з прийняттям закону кількість кооперативів, зокрема прибуткових, зросте», – говорять в Continental Farmers Group.

Але водночас відкриється і можливість для маніпуляцій: зміни в законодавстві дозволять кооперативу працювати за принципом товариства – формувати статутний капітал, виплачувати дивіденди, тобто фактично засновники отримують дуже схожу до товариства модель роботи, і в той же час не будуть позбавлені можливості користуватися державними або грантовими програмами фінансування.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua