Качка озвучив успіхи з легалізації експорту зерна

19 березня 2024, 17:55 1285

Уряд з осені 2023 року намагається забезпечити повніше повернення валюти, яка отримується під час експорту зернових та олійних, і потенціал для легалізації та виведення з «тіні» дуже великий. Уже є очевидні успіхи.

Про це розповів заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка у інтерв’ю ТСН.

«Показник, на який посилався НБУ (станом на вересень $8 млрд не повернулося в Україну з продажу зерна. — Ред.), зараз зменшився щонайменше на $3 млрд. Цього вдалося досягти завдяки запровадженню ліцензування на експорт. Також очікуємо, що Верховна Рада схвалить відповідний закон, який зробить механізм гарантування повернення експортної виручки в Україну більш оперативним і системним», — зазначає Тарас Качка.

Він додав, що у довоєнний 2021 рік показник неповернення валютної виручки з експорту тримався на рівні $4-5 млрд. 

«Показник весь час був хвилями, тому що продукція була за кордоном, і потім кошти поверталися. 2023 року були місяці, коли цей показник досягав $12 млрд, зараз він менше $6 млрд. Тобто це обсяг, який має повернутися і може перебувати ще в процесі повернення, адже в контрактах різні умови розрахунків», — пояснив Тарас Качка.

За його словами, для зернових термін повернення валютної виручки складає 90 днів, хоча для всіх інших товарів — 180 днів.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua