Фермери готові платити за кредити на землю 5% річних

06 листопада 2020, 08:00 2059

Держава має розглянути можливість коменсації фермерам відсоткової ставки на кредити під купівлю землі.

Таку думку на круглому столі «Як стимулювати та диверсифікувати діяльність підприємств аграрного сектору України?», організованому KSE, висловив голова Всеукраїнського конґресу фермерів Іван Слободяник.

«Історія з кредитуванням малих фермерів злітає у наступному трикутнику — при наявності Фонду гарантування кредитів, при ціні землі $1500 за гектар і при можливості коменсації, щоб ставка річних у гривні не перевищувала 5%», — порахував експерт.

На його думку, за таких обставин аграрії безстресово могли б входити у купівлю землі під заставу цієї ж землі.

«Кредит на 10 років під 2% у доларах і 5% в гривні буде підйомним. Особисто я б на це пішов. Я зберіг би рентабельність і ставав повноціннім власником і господарем на землі», — говорить Слободяник.

N.B. КСУ не розглядатиме закон про землю найближчим часом

Його підтримав і засновник виробничого кооперативу «Як бджола» (Львівська область) Олег Бачинський.

«Малим фермерам важко конкурувати у залученні фінансів з великими компаніями. Тією ж програмою 5-7-9 я не скористався, тому що банк погодив мені кредит на трактор з першим внеском в 50% від вартості. Це надто багато», — говорить виробник.

Водночас 5% річних та 15-20% першого внеску були би прийнятними умовами.

«Банки вважають невеликих фермерів більш ризикованими, але треба враховувати й інші фактори. Наприклад, у нашому кооперативі 160 членів. Одна справа, коли виплату кредиту забезпечує одна людина, а інша — коли є ціле об'єднання. Вони мали б трактуватися як менш ризиковані», — додав він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua