Новий стандарт для молока діятиме разом зі старими до 2020 року

02 липня 2018, 13:48 5083

Нові правила ДСТУ щодо молочної сировини, які вступили в силу з 1 липня, поки що не вплинуть на учасників ринку. Обмеження має вступити в силу з 2020 року, до того часу будуть діяти паралельно новий і старий стандарти.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розказав провідний аналітик молочних ринків аналітичного агентства «Інфагро» Максим Фастєєв.

«По-перше, відмови від другого сорту не планується, принаймні поки що:  поруч з новим ДСТУ 3662:2015, який починає діяти з 1 липня, для обігу молока другого сорту до 1 січня 2020 року в силі лишається попередній закон (ДСТУ 3662:97)», — сказав Фастєєв.

Тобто з першого числа для ринку (і продавців, і покупців сировини) нічого не змінилось. Крім невеликого корегування по показникам соматичних кліток в молоці для першого ґатунку, маємо ті ж «правила», які були раніше, підкреслив він.

«Наступні півтора року у ринку є час для визначення подальшого формату роботи — покращення другого ґатунку до показників першого, або відмова від діяльності по збору молока. У цьому процесі результат буде залежати від 3 сторін — виробника, який має бажання залишитись на ринку за рахунок покращення якості, держави, яка зголосилась надати матеріальну допомогу виробнику у вигляді дотації, а також переробника, який прорахує, що для собівартості виробництва молочки йому також вигідно підтримувати господарства населення і працювати над якістю їх молока», — вважає експерт.

Він додав, що щорічно в Україні доля переробки другого ґатунку зменшується (наразі близько 30%, ще 10 років назад — близько 60% від загального обсягу), але все одно залишається суттєвою.

«Не виключено, що «відмова від другого сорту» буде знову перенесена через півтора роки та, в будь якому випадку, ринок прийде до цього найближчі роки», — підсумував Фастеєв.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua