Експерт: Квітневі заморозки загрожують ріпаку та ячменю

27 квітня 2021, 10:25 3689

Весняні заморозки — негативний фактор для сільгоспкультур, особливо коли ріпак у фазі бутонізації, а озима пшениця — у фазі виходу в трубку. Таких стадій вегетації рослини вже досягли на півдні України. Проте в значній мірі шкода від морозу залежить від того, наскільки довго він тривав.

Про це AgroPortal.ua розповів незалежний експерт з агротехнологічних питань, керівник компанії Art FieldS Олексій Сергієнко.

«Питання в тому, яка була максимальна температура і яка була експозиція, тобто скільки годин тривав цей мороз. Якщо заморозок тривав півгодини-годину, то великих проблем він не зробить. Якщо ж зниження температури триває по 3-4 години, то можуть бути шкодочинні наслідки», — додає він.

Так, на центральному стеблі ріпаку можуть з’явитися тріщини, їх необхідно буде обробляти фунгіцидами для попередження розвитку патогенів. Можливе примерзання вегетативної маси озимого ячменю, який знаходиться у фазі трубки.

Холодний ґрунт погано впливає і на ярі культури.

«Для сої потрібна температура на глибині посіву 12-14°С, а сьогодні це 6-8°С. І для інших ярих культур це не дуже добре», — наголошує експерт.

В нинішніх умовах він радить сіяти холодостійкі гібриди кукурудзи та соняшнику. А також нагадує, що заморозки в кінці квітня — явище дуже звичайне.

«Заморозки, що трапляються в кінці травня і на початку червня, як це спостерігалося минулого року, є набагато небезпечнішими. Квітневі заморозки зазвичай трапляються раз на 2-3 роки. Проте у порівнянні з минулим роком вегетація цієї весни почалася пізніше. У цей час був вихід у трубку, розвивався конус росту, тому минулорічні заморозки завдали особливої шкоди на півдні України. А цьогорічні заморозки найбільш небезпечні для ріпаку та ячменю», — зазначає Олексій Сергієнко.

Набагато більше постраждати від квітневих морозів можуть плодово-ягідні культури, сади, що квітнуть, а також овочеві культури, особливо баштанні.

«Шкоди вони заподіють великої. Зараз абрикоси цвітуть, на півдні й інші дерева. Для захисту саду потрібно вносити продукти-антистресанти, до складу яких входять амінокислоти, проводити окурювання димом, додатково зрошення — це традиційні прийоми. Проте, якщо заморозки сильні, до -3-5°С — це вже дуже загрозливо, і захист може не спрацювати. Для пасльонових культур небезпечним є навіть -1°С», — попереджає Олексій Сергієнко.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua