Спецрежим ПДВ: депутати придумали, як його зберегти

27 вересня 2016, 15:03 2469

Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин ініціює внесення народними депутатами-аграріями законопроекту про заощадження спецрежиму ПДВ для тваринництва, виробництва цукрових буряків, садівництва, овочівництва та виноградарства.

Мета законопроекту — стимулювання виробництва сільгосппродукції з більш високою доданою вартістю і збереження рівня зайнятості сільського населення. Про це йдеться в рішенні Комітету від 22 вересня за результатами виїзного засідання в Батурині на Чeрнігівщині.

За результатами обговорення земельної реформи народні депутати вирішили «підтримати висловлені на виїзному засіданні комітету більшістю його учасників пропозиції про необхідність введення ефективних механізмів захисту прав селян і продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення».

Крім того, Комітетом планується ініціювати в листопаді 2016 р. парламентські слухання у Верховній Раді України на тему «Регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі».

У рішенні також зазначається, що до сих пір урядом не внесений на розгляд Верховної Ради України законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Разом з тим, в документі йдеться про позитивні результати роботи аграрного комітету. Перш за все, це стосується питань дерегуляції та спрощення умов діяльності в аграрній галузі, стимулювання раціонального використання сільськогосподарських земель і вдосконалення орендних відносин. Наводиться ряд законів, прийнятих в цьому напрямку.


Для довідки: Нагадаємо, що 15 вересня в Батурині на Чeрнігівщині відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Основні питання, які розглядаються на засіданні: регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі; пільгові режими оподаткування сільгосптоваровиробників і пряма бюджетна підтримка — державні механізми підвищення конкурентоспроможності виробництва.

У виїзному засіданні взяли участь народні депутати України, міністр аграрної політики і продовольства України, фермери, представники центральних органів виконавчої влади, Національної академії аграрних наук України, Чернігівської, Київської, Полтавської та Сумської обласних державних адміністрацій, асоціацій товаровиробників України, а також керівники громадських організацій.


Олена Дереженко, AgroPortal.ua