Агрономи більше не опираються змінам та обирають ефективні IT-технології

02 квітня 2021, 08:00 2444

В умовах дефіциту кваліфікованих кадрів, який спостерігається в усьому світі та регіоні Східної Європі зокрема, IT-технології підсилюють роботу агрономічної служби та роблять її набагато ефективнішою. Запит на них іде від самих компаній, задіяних у сільськогосподарському виробництві.

Про це йшлося напередодні під час прессніданку з компанією Syngenta, передає кореспондент AgroPortal.ua.

Міжнародна компанія Syngenta зробила наступний крок у цьому напрямі. Слідуючи глобальній стратегії, Syngenta об’єднала цифрові сервіси під єдиним монолітним брендом — платформою Cropwise.

В рамках цього кроку Cropio, яку компанія придбала у 2019 році, стає Cropwise Operations — кращою у своєму класі системою управління сільськогосподарським виробництвом з розширеним функціоналом, простою і зручною інтеграцією з іншими продуктами та глибокою агрономічною експертизою.

«Це наступний крок до нашої місії – допомагати фермерам в Україні ставати більш прибутковими та ефективними», — говорить директор з інформаційних та цифрових технологій Syngenta Ґрег Меєрс.

Ґрег Меєрс, директор з інформаційних та цифрових технологій Syngenta
Ґрег Меєрс, директор з інформаційних та цифрових технологій Syngenta

«Сьогодні в Україні під щоденним моніторингом в системі знаходиться більше 7 млн га. Це кожен четвертий оброблюваний гектар, або кожен третій гектар з цільовими для моніторингу культурами», — говорить Меєрс.

Це свідчить про переваги використання багаторічного досвіду Syngenta з інновації у сфері біотехнологій та хімічних наук, які поєднуються з можливостями штучного інтелекту і цифрових технологій. 

За останні 6 років Syngenta придбала чотири провідні платформи управління сільськогосподарським виробництвом та інтегрувала їх у нову бізнес-структуру Syngenta Digital.

Зараз усі цифрові інструменти Syngenta Digital, які щодня обслуговують понад 50 млн га посівних площ по всьому світу, об'єдналися у платформі Cropwise. У тому числі, система Cropio, що є провідним гравцем на ринку цифрового сільського господарства Східної Європи, допомагає агровиробники управляти земельним банком у понад 20 млн га.

«Cropwise Operations — еволюція Cropio», — заявив керівник проєкту Cropwise Operations у регіоні EAME Андрій Андрійчук.

За його словами, Cropwise розширює спектр можливостей та надає додаткові інструменти Cropio. Користувачі системи у 50 країнах матимуть зручний доступ до найкорисніших цифрових рішень без необхідності переносити дані з однієї системи в іншу та налаштовувати облікові записи.

Окрім того, аграрії отримають більше нових і удосконалених функцій. Уже в цьому сезоні будуть доступні інструменти скаутингу, аналізу продуктивності полів, прогноз захворювань і стадій росту рослин та багато іншого.

«Відтепер клієнти зможуть додавати в систему зовнішніх консультантів. Не потрібно буде щоразу описувати проблему, висилати фото полів, розповідати про всі проведені технологічні операції. Достатньо натиснути на кнопку — і вся інформація надійде консультанту автоматично. У більшості випадків йому навіть не доведеться виїжджати на поле», — ділиться Андрійчук.

Аграрії матимуть доступ до агрономічної експертизи від найкращих експертів галузі з усього світу, додає керівник Підрозділу розвитку бізнесу цифрової агрономії в Україні компанії «Сингента» Артем Раков.

«Новий модуль системи Agri-intelligence допомагає автоматизувати та підвищити ефективність прийняття агрономічних рішень: планування збору врожаю, десикації, управління ризиками на полях тощо», — говорить він.

Фахівці розповідають: за рік користувачі цифрових рішень Syngenta збільшили кількість доданих і виконаних у системі агрооперацій на 82 %, на чверть зросла кількість створених звітів за результатами оглядів полів, у 1,5 раза більше завдань було розподілено в системі між технікою.

Лише за останні 12 місяців продукти Cropwise згенерували понад 1 млн миттєвих сповіщень та попереджень. Кожне — фактично заклик до дії, який у більшості випадків допоміг агровиробникам прийняти рішення, що забезпечили підвищення врожайності або зменшення витрат.

«На фоні інших держав Україна стає все більш розвиненою у впровадженні масивних цифрових технологій. На ринку працює велика кількість великих та середніх компаній, де акціонери та топ-менеджмент усвідомлені необхідністю використання інновацій та активно впроваджують їх у роботу. Вони бачать переваги Cropwise, і навіть старше покоління, яке раніше опиралося змінам, охоче використовує нові можливості та підвищує ефективність роботи компанії», — підсумував керівник Підрозділу розвитку бізнесу цифрової агрономії в Україні компанії «Сингента».


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua