Всеукраїнську онлайн-презентацію «Культура приготування українського борщу» на підтримку кампанії з включення страви до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО провели Міністерство культури та інформаційної політики України разом з ГО «Інститут культури України» за участі голови організації Євгена Клопотенка, відомого шеф-кухаря.
«ЮНЕСКО буде десь півтора року спостерігати, чи не обманюємо ми їх. І ми повинні продемонструвати культуру таких заходів. У нас і раніше були фестивалі, були деякі заходи, але треба їх зробити набагато більшими. Створити регіональну програму збереження борщу, посприяти, щоб кожна область запровадила якісь активності з борщем. І тоді ця страва стане набагато більшим культурним явищем, ніж вона є зараз, і для ЮНЕСКО це буде важливий аргумент», — пояснив Клопотенко.
Серед представлених рецептів борщу були як традиційні, так і доволі незвичні.
«Я приїхала готувати зелений борщ із бичками з нашої річки, Південного Бугу. Я учасниця хорового колективу, мене запросили сюди готувати цю страву. Борщ — це наша сільська фішка», — зазначила Любов Кузьменко з села Матвіївка Миколаївської області.
Джерело: Інститут Культури України