Правила збирання яблук

22 вересня 2023, 07:20 6860

Коли збирати яблука на зберігання — питання дуже важливе, адже від того, наскільки грамотно ви підійдете до збирання врожаю плодів, залежить, чи добре вони перезимують і чи не загниють до кінця осені.

Усі сорти яблук, залежно від часу дозрівання, можна розділити на три великі групи:

  • літні — починають дозрівати в серпні, придатні для вживання відразу ж після збору, лежати довго не можуть. З них виготовляють варення, компоти, соки, можна сушити на зиму;
  • осінні — збирають з середини серпня і до початку вересня. Зберігаються до 4 місяців, також можуть йти на переробку;
  • зимові — зберігаються найдовше, при правильному зборі їх можна зберігати до весни. Збирають з середини вересня і до початку жовтня, набирають свій смак в процесі дозрівання і при зберіганні.

Викладач агрономічних дисциплін ВСП «Боярський фаховий коледж НУБіП України» Надія Стороженко зазначає, що для того, щоб урожай зберігався тривалий термін, його потрібно правильно зібрати, а для цього необхідно дотримуватися певних правил:

  • виберіть теплий сонячний осінній день. Починайте роботу в обідній час, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах;
  • перед тим, як почати зривати плоди, потрібно з землі зібрати всі яблука і зламані гілки;
  • починайте збір з нижніх гілок: так ви зменшите кількість плодів, що впадуть. Першочергово обривайте фрукти з південного боку — там вони дозрівають швидше;
  • обережно зривайте яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натисніть на плодоніжку;
  • складайте яблука в плетені кошики; якщо таких немає — у відра, зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною;
  • усі хворі, червиві і підгнилі фрукти бракуйте, збирайте окремо разом із падалицею для переробки або вживання відразу.

У Боярському фаховому коледжі вже стартував збір урожаю у яблуневому саду. Студенти під час навчальної практики зібрали гарний врожай яблук, який передали у їдальню коледжу на зберігання та переробку.


Джерело фото: ВСП «Боярський фаховий коледж НУБіП України»