Щеплення плодових дерев — це процедура, під час якої частини одного рослинного організму прикріплюються до іншого, що дозволяє отримати бажаний сорт культури. Існують різні методи, як це зробити.
Віталій Ліневич, садівник із Житомира, близько 15 років застосовує свій метод щеплення дерев.
За словами садівника, щеплення потрібно проводити, коли дерево тільки починає сокорух, а живці перебувають у стадії повного спокою.
Кожне щеплення починається з санітарної обробки інструментів. Можна використовувати звичайний антисептик або спиртовий розчин. Це важливо, оскільки щеплення, подібно до будь-якої іншої операції, має проводитися в чистоті.
Ліневич пояснив, що проводить щеплення методом окулірування, використовуючи живець.
Я обираю три бруньки, щоб наш живець одразу створював гарно розгалужене деревце. Тримаючи живець у лівій руці, правою, ножиком, роблю надріз на нашому підвої. Надріз роблю на висоті 65-70 см, щоб наш підвій, який пристосувався до природних умов, забезпечував деревцю належне живлення. Зріз робиться навпроти бруньки, оскільки вона накопичує силу, яка допомагає живцю добре приживитися. Зріз має бути прямим і гладким для повного злипання. Також роблю зріз на нашому живці навпроти бруньки, намагаючись зробити його однакової довжини. Потім роблю косий надріз. Під час введення живців один за одним ви бачите, що камбіальні шари повністю стикуються. І у нас ефект просто продовження.
Віталій Ліневич розповів, що місце щеплення потрібно обгорнути стрічкою по всій довжині прищепи. Бруньки можна залишати відкритими.
«Наш живець ми одягаємо в чохлик. Після надівання чохлика на живець та підв'язування його спеціальними підв'язками утворюється 100% вологість. Чохлик запобігає висиханню та замерзанню нашого живця. Тому ефективність щеплення значно підвищується», — каже Віталій Ліневич.
Джерело: Суспільне Житомир